Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Educació assumeix la responsabilitat “legal” dels projectes lingüístics de les escoles

El Govern aprova el decret un dia abans que acabi el termini per donar resposta a la sentència del 25% de castellà

Redacció 30/05/2022
Pla general del Consell Executiu extraordinari per aprovar el decret que ha de blindar el català a les aules. Data de publicació: dilluns 30 de maig del 2022, 13:00 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

La Generalitat ha aprovat aquest dilluns el decret del català a les aules com a resposta a la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà. El Consell Executiu s’ha reunit avui de forma extraordinària per aprovar el decret llei, que entrarà en vigor quan es publiqui al DOGC, però s’aplicarà el curs que ve.

El text remarca que el projecte lingüístic de cada centre s’ha de “revisar i modificar”, si convé, en funció del coneixement oral i escrit i de l’ús de les llengües que l’alumnat acrediti en les diferents etapes educatives. La revisió es farà mitjançant proves i avaluacions periòdiques, tant internes com externes, en períodes no superiors als dos anys.

També apunta que, sens perjudici de l’autonomia dels centres educatius, el departament competent en matèria d’educació ha de validar en un període no superior als 30 dies que el projecte lingüístic s’adequa a la normativa vigent i instar-ne la modificació en cas contrari. “El departament competent en matèria d’educació assumeix la responsabilitat sobre la legalitat dels projectes lingüístics que valida”, subratlla.

Intent d’evitar els percentatges

El decret llei també constata la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües”. Així mateix, concreta que els projectes lingüístics i les mesures singulars que s’hagin adoptat i que no s’ajustin als criteris i objectius bàsics que estableix el decret llei “han de ser revisats en el termini més breu possible” durant el curs 2022-2023 per tal que puguin adaptar-s’hi.

Tanmateix, la CUP augura que “al final hi haurà percentatges” i que hi haurà un augment del castellà a tot arreu. “Un alumne, depenent de quina escola vagi, es trobarà amb un projecte lingüístic diferenciat. És el que es diu segregació escolar en funció de llengua”, ha criticat Carles Riera.

La resposta al 25% del TSJC 

El Govern espera blindar així la immersió lingüística en català a les escoles i protegir els i les docents i els centres davant de la sentència del TSJC que imposa un 25% de classes en castellà. El TSJC va donar de termini fins demà dimarts, 31 de maig, perquè la Generalitat executi aquesta ordre a totes les escoles i instituts del país. Un cop entri en vigor el decret, però, caldrà que el Parlament el convalidi.

La norma aprovada per avui del Govern és complementària a la llei que s’està tramitant al Parlament després de l’acord entre el PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem per fixar la llengua catalana com a vehicular a l’ensenyament i la castellana com a idioma “d’ús curricular”.

La proposició de llei està aturada, ja que Vox, Cs i el PPC han demanat que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre la seva adequació a l’Estatut, la qual cosa en retardarà l’aprovació final.