Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Domènech: “L’Institut Sobiranies no és un pre-partit polític ni una plataforma per presentar una proposta política”

|

- Publicitat -

L’exlíder dels comuns Xavier Domènech ha assegurat que l’Institut Sobiranies és un “espai de reflexió i pensament” i no un pre-partit polític ni “una plataforma per llançar una proposta política a l’arena política”. En una entrevista a ‘Ràdio 4’, Domènech ha afegit que hi ha un sistema de partits molt ampli, fins i tot, “massa fragmentat a vegades”. Pel que fa al diàleg entre Catalunya i Espanya, Domènech ha considerat que no només és necessari per desbloquejar Catalunya sinó també la situació d’Espanya. I ha afegit que, segons la seva opinió, l’estat autonòmic ha entrat en fallida. De totes maneres, veu aquest diàleg “complicat” tenint en compte que JxCat i ERC no tenen una estratègia conjunta i la proximitat de les eleccions.

Preguntat pel suport que dona Jaume Roures a l’Institut Sobiranies, Domènech ha respost que l’empresari ha ajudat a tirar endavant la iniciativa però que no és un finançador que manté la institució. En aquest sentit, ha explicat que el projecte es finança mitjançant els subscriptors i que a partir del setembre tenen previst fer un micromecenatge.

Publicitat

Segons Domènech, la voluntat de l’Institut Sobiranies és “repensar” des d’un ampli espai del catalanisme sobiranista popular d’esquerres defugint del que ha estat un cicle electoralista. I és que, segons l’exlíder dels comuns, s’esgota una dècada que ha estat “molt intensa” i marcada pel 15-M i pel sobiranisme. I ha considerat que Catalunya hauria de tenir altres debats que no fossin la data de les eleccions. Una qüestió que no considera que sigui un debat polític.

Preguntat per si el PSC cabria en el projecte, Domènech ha respost que els socialistes catalans “difícilment” es definirien com a sobiranistes i ha afegit que el PSC pensa en altres coses. Domènech ha explicat que ell sempre ha apostat per un model confederal i ha dit que l’1-O va votar en blanc.

Pel que fa al diàleg entre Catalunya i Espanya, Domènech l’ha qualificat de “complicat” tenint en compte el context actual. Però ha avisat que si no s’afronta una negociació “tot quedarà bloquejat”. És a dir, no només el tema català sinó el conjunt de l’Estat. Segons Domènech, el model territorial estatal ha quedat molt tocat i cal fer reformes “molt profundes” que no es podran fer sense comptar amb Catalunya. Per tant, en aquest context, ha conclòs que “el diàleg ja no és nomes necessari per desbloquejar la situació a Catalunya sinó també la situació a Espanya”.

Domènech ha constatat que l’Estat té un problema de legitimitat “brutal” i que, per la seva banda, el catalanisme no té un horitzó compartit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut