Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Dolors Sabater titlla de “bona notícia” l’aval de la CUP però diu que “encara cal concretar moltes coses”

|

- Publicitat -
L’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater ha titllat l’aval de la CUP, d’aliar-se amb Guanyem sota el lideratge de Sabater de cara a les eleccions del 14-F, de “bona notícia”, i ha destacat que els dos espais polítics treballen “a contrarellotge” en unes negociacions en les quals “encara cal concretar moltes coses”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha dit que aquestes concrecions es relacionen amb el fet que són “dues organitzacions diferents” i que tenen una base assembleària que requereix “molta deliberació i consens”. A més, ha detallat que l’aliança depèn sobretot “de poder posar-se d’acord” amb els detalls que facin possible “que les dues organitzacions se sentin reconegudes”.
Tot i l’aval de la CUP dissabte, Sabater ha destacat que la pilota segueix a les dues teulades perquè “encara hi ha coses per avançar, també en el terreny dels Guanyem”, que no entra a formar part de la CUP, sinó que “és una organització diferent”. Sabater ha afegit que aquest espai polític portarà un nom que “reflectirà que és un nou espai”.Ha insistit que la bona notícia és el “pas endavant” que fa la CUP i que la seva militància està d’acord en fer un front comú “tan necessari”. Si bé el camí ha quedat avalat per la CUP, ara cal definir com serà, quin serà el nom i com serà la seva relació.

“Estem esperant amb els dies que queden poder acordar aquest marc”, ha dit Sabater, que ha descartat fer públics els detalls de la negociació, però ha assenyalat que es debaten en aquesta línia de “poder fer possible” l’acord, amb tot el que té a veure amb com es relacionaran i tiraran endavant els detalls, i que després aquests detalls siguin aprovats per Guanyem.

En la mateixa línia, Guanyem ha celebrat en un comunicat que la majoria de la militància de la CUP aposti per impulsar un nou espai, “més ampli i plural”. I ha remarcat que aquest primer preacord assenyala la línia cap a on cal treballar “per fer possible un acord definitiu” de cara a les eleccions del 14-F. Però ha avisat que ara per ara “és un marc d’acord que cal acabar de construir per poder ratificar-lo”.

Publicitat
Et pot interessar  La CUP defensa que el feminisme és "més vigent que mai" i carrega contra "l'ofensiva masclista" de l'extrema dreta

A més, Guanyem ha lamentat que no s’hagi aconseguit a temps l’acord “més ampli” amb altres actors i organitzacions, com Comunistes o Anticapitalistes, i s’han emplaçat a continuar explorant formes de treball conjunt d’aquestes i d’altres organitzacions i moviments amb una “possible candidatura resultant”.

Oferta des d’ERC

Sabater, preguntada sobre si ha rebut una oferta per part d’ERC, ha assegurat que “és veritat” que ha estat sondejada pel que representa, “un municipalisme transformador i rupturista”. A més, ha assegurat que s’ha decantat pel projecte de la CUP per la unitat popular que busca Guanyem.

Tanmateix, ha avisat que quan van presentar Guanyem no sabien si arribarien a temps de fer acords pel “calendari frenètic” de les eleccions. Així mateix, ha dit que això no vol dir en un futur el seu espai polític pugui ser “més ampli”.

La via unilateral

Preguntada sobre la via unilateral, Sabater ha criticat la “unilateralitat que practica l’estat espanyol” en decidir que Catalunya no té dret a decidir. A aquest respecte, s’ha mostrat partidària de “trencar els marcs d’unilateralitat” que no accepten els drets dels altres a tenir drets.

Així, ha afirmat que rebutja totalment la unilateralitat, però entén la “unilateralitat de reacció per superar aquests marcs” que impedeixen exercir els drets democràtics i socials.

Incendi a Badalona

Pel que fa a l’incendi en una nau de Badalona amb tres víctimes mortals, Sabater ha assumit que ni la seva gestió al capdavant del consistori ni les anteriors van poder resoldre el problema. Tanmateix, ha defensat la seva gestió de l’espai amb intervencions socials i comunitàries.

Tanmateix, ha criticat especialment l’actual alcalde, Xavier Albiol. Li ha retret la seva “falta d’humanitat” i “racisme institucional”. Ha lamentat que el mateix dia, fins i tot quan encara no se sabia la dimensió de la tragèdia, va fer una primera intervenció pública plena de “criminalització” cap als inquilins de la nau.

A més, ha criticat que durant les tres primeres hores, les immediates després de la “gravíssima” situació, una seixantena de persones que estaven en xoc i que sortien de la nau, no van rebre cap mena d’ajuda institucional: ni suport psicològic, ni mantes, ni aliments, i sí que van rebre un “tracte policial aclaparador”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut