Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Discurs prudent de Macron davant l’auge de l’extrema dreta: “No hi ha res decidit”

|

- Publicitat -

El president de França i candidat de la República en Marxa, Emmanuel Macron, intentarà “convèncer” els electors preocupats pel clima i “la inseguretat” en la segona volta de les presidencials. Després de conèixer els resultats dels sondejos, Macron ha assegurat aquest diumenge que pretén “demostrar” a aquests votants que el seu projecte “cobrirà les seves necessitats millor que qualsevol projecte d’extrema dreta”. “Compto amb vosaltres, no hi ha res decidit”, ha dit de cara a la segona volta del 24 d’abril. El president francès ha agraït el suport dels candidats que han demanat el vot per ell, com la conservadora Valérie Pécresse, l’ecologista Yannick Jadot o la socialista Anne Idalgo.

Tot i que el candidat d’esquerres Jean-Luc Mélenchon no li ha donat suport, Macron ha celebrat la seva crida a “bloquejar” l’extrema dreta. “Convido a tots els ciutadans, independentment d’on vinguin, que s’uneixin al nostre moviment”, ha dit el liberal, que s’enfrontarà a la candidata de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, en la segona volta.

Publicitat

Macron ha defensat que el seu programa electoral és el millor per “reduir el cost” de vida i “ajudar els treballadors” en una França part de la Unió Europea: “No en una França fora de la UE amb xenòfobs i populistes com a únics aliats”. Si bé el liberal ha reivindicat una França inclusiva, també ha promès lluitar contra “l’islamisme separatista”.

Sondejos

Macron i Le Pen passaran a la segona volta de les presidencials franceses, segons el sondeig a peu d’urna d’Ipsos. Macron hauria obtingut un 28,1% dels vots i Le Pen un 23,3%. Segons el ministeri de l’Interior francès, la participació a les cinc de la tarda havia caigut més de quatre punts respecte als comicis del 2017 i se situava en el 65%.

El polític d’extrema dreta Éric Zemmour quedaria en quarta posició amb un 7,2% dels vots per davant de la conservadora Valérie Pécresse (5%). En sisè lloc, hi hauria l’ecologista Yannick Jadot (4,4%), seguit de Jean Lassalle, de ‘Resistons!’ (3,3%), i del candidat comunista Fabien Roussel (2,7%). L’actual alcaldessa de París, Anne Hidalgo, només hauria aconseguit un 2,1% dels vots.

La campanya dels candidats ha estat marcada per la invasió russa d’Ucraïna, però també per les conseqüències econòmiques de la guerra, especialment l’augment dels preus. També s’ha parlat, tot i que menys, de medi ambient, immigració i seguretat, entre d’altres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut