Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Detinguts 5 presumptes gihadistes a Barcelona i Madrid

Durant els registres als domicilis dels detinguts, s’han trobat tres matxets i una setantena de cartutxos

Agències 13/10/2021

La Policia Nacional ha detingut cinc presumptes gihadistes entre Barcelona i Madrid, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores, que han descartat que els arrestats estiguessin preparats per atemptar. L’operació s’ha desencadenat quan els agents han detectat que un dels detinguts feia gestions per adquirir un fusell Kalashnikov. Durant els registres als habitatges dels detinguts s’han trobat tres matxets i una setantena de cartutxos. Tots cinc arrestats, algerians, vivien a Barcelona, però un estava provisionalment al Centre d’Internament d’Estrangers de Madrid.

Els quatre que ja han passat a disposició judicial han ingressat a presó. Un d’ells era el cap del grup, el captador, al qual s’anomenava Sheikh. Se li atribueixen delictes d’integració en organització terrorista, adoctrinament actiu, col·laboració i tinença d’armes. Als altres tres se’ls atribueixen delictes d’integració o col·laboració. L’actuació és la segona part de l’operació Arbac, la primera fase de la qual va acabar el gener passat amb la detenció de tres altres implicats a Barcelona.

En aquesta segona fase, els agents van detectar que un dels integrants del grup feia gestions per adquirir un fusell Kalashnikov, i va ser aleshores quan es va decidir dur a terme l’operació. Als registres que s’han dut a terme s’han localitzat tres matxets de 60, 57 i 51 centímetres i una setantena de cartutxos.

L’operació Arbac

La investigació va començar el Nadal passat quan els agents van detectar l’entrada a Espanya d’un presumpte membre de Daesh, que el gener d’aquest any va ser arrestat a Barcelona amb dues persones més.

Els investigadors van comprovar que els tres rebien l’ajuda d’un altre individu que, des d’Algèria, coordinava mesures de seguretat per evitar que els detectessin. Aquest individu, l’anomenat Sheikh, va ser considerat el referent del grup investigat. A finals de març van detectar que Sheikh entrava a Espanya i s’instal·lava a Barcelona. Els investigadors van comprovar la vinculació de l’individu amb Daesh des del 2016, quan se’l va detenir a Turquia mentre intentava entrar en zona de conflicte per unir-se al grup terrorista. Un cop alliberat va viatjar a Malàisia, Tanzània i Algèria on, segons la policia, va seguir fent tasques de captació per a l’organització.

A Barcelona, els agents van comprovar que s’havia rodejat d’un grup delinqüents, que s’havien radicalitzat a partir de l’arribada de Sheikh.