Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Després de 12 anys tornen a prometre la recuperació de l’estació del Turó de l’Home, usurpat pel Franquisme

|

- Publicitat -

L’estació de l’Observatori del Turó de l’Home, després de 83 anys, podria tornar a ser patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Aquesta talaia va ser projectada per subscripció popular i va ser construïda pel Servei Meteorològic de Catalunya, l’any 1881.

Amb l’arribada del Franquisme, la propietat de l’estació fa un gir de 180º. L’any 1939 l’Observatori del Turó de l’Home va passar a mans del Servicio Meteorológico Nacional i, ràpidament, es va designat com a propietat de l’Estat Espanyol. Cal tenir en compte, que durant la repressió i la Guerra Civil, el Servei Meteorològic de Catalunya es va clausurar i tots els seus béns van ser confiscats, si no destruïts o, directament, robats.

Publicitat

Aquest divendres, dia 18 de febrer, es va signar la cessió a la Generalitat perquè es retornés l’estació del cim català. La Moncloa ho qualifica d’un “acord històric”. Tot i això, veus crítiques asseguren que no es pot considerar un “salt històric”, el retorn de quelcom que des d’un inici pertanyia a la Generalitat.

Malgrat les contradiccions, sembla que es podria recuperar l’estació. Tot i això, cal tenir en compte, que l’any 2009, la Comissió Bilateral ja va acordar amb la Generalitat el seu retorn i mai es va arribar a dut a terme. Per aquest motiu, són molts els que no es confien en aquest nou acord, ja que sembla que tot plegat es converteix en una incògnita.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut