Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

Demòcrates sotmet a votació l’aposta per la unilateralitat i si vol ser subgrup dins del grup Republicà

La ponència aposta per presentar-se a les eleccions només amb els que vulguin fer efectiva la DUI

Avatar
Agències 25/09/2020
Antoni Castellà, Núria de Gispert i Cristina Rúbies ensenyant el cartell del Congrés Nacional de Demòcrates, el 10 de febrer del 2020

Demòcrates comença aquest divendres a la tarda el segon Congrés del partit amb l’objectiu de fixar el full de ruta, ratificar la seva aposta per la via unilateral i la proposta d’aixecar la suspensió de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). Concretament, la ponència que se sotmetrà a votació aposta per “bastir un front comú” que porti com a únic punt programàtic fer efectiva la declaració d’independència. I en el cas que això no sigui possible, presentar-se en solitari amb una candidatura pròpia escollida per primàries obertes. A més, el partit liderat per Antoni Castellà també sotmetrà a votació si vol constituir-se en subgrup dins del grup parlamentari Republicà, que ara integra amb ERC.

El full de ruta de Demòcrates, que se sotmet a votació aquest cap de setmana, defensa que el Parlament i el Govern “han d’estar determinats a aixecar la suspensió de la DUI” i implementar-la mitjançant el desplegament de la Llei de transitorietat jurídica aprovada al Parlament el setembre del 2017. També fixa la necessitat d’una “mobilització social, massiva, sostinguda i organitzada”, per tal de fer “impossible” qualsevol intent per part de l’estat espanyol de desactivar per la força la voluntat dels ciutadans.

En tercer lloc, el text veu necessari un pla per dur a terme “el control efectiu del territori i de les infraestructures i punts estratègics” amb la implicació del món municipal. També aposta per la recerca de suports internacionals “amb visió geopolítica” i la consecució d’un procés constituent que culmini amb la redacció d’una constitució catalana, que haurà de ser ratificada per referèndum.

“Ara cal aixecar la suspensió de la declaració d’independència i fer un desbordament democràtic sostingut en el temps, des del convenciment que, només per la via unilateral i d’insubmissió col·lectiva, serem independents”, resumeix la ponència.

Una altra de les qüestions que se sotmeten a votació és l’encaix de Demòcrates dins del grup Republicà al Parlament, que integren amb ERC. De fet en les passades eleccions es van presentar juntament amb el partit d’Oriol Junqueras. El partit nascut fruit de l’escissió d’Unió vota si vol convertir-se en un subgrup parlamentari dins del grup Republicà. Tot i que la probable inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la fi de la legislatura qüestionen que hi hagi temps perquè Demòcrates plantegi aquesta fórmula al Parlament.