Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Demòcrates aposta per “no acceptar” la inhabilitació de Torra, no proposar cap candidat ni convocar eleccions

|

- Publicitat -

Demòcrates de Catalunya considera que la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, és “una barbaritat” i fa una crida a “no acceptar-la” i mantenir Torra com a president. En roda de premsa, el portaveu d’estratègia política, Jordi Pou, ha explicat que la seva aposta és no convocar eleccions fins que el president ho consideri oportú i tampoc proposar un candidat alternatiu. “Tenim clar quina és la via: Torra ha de seguir fent de president”, ha resumit.

D’altra banda, de cara al congrés telemàtic que celebraran el cap de setmana, ha descartat que es plantegin deixar el Grup Republicà al Parlament, però sí que ha explicat que preveuen debatre una esmena on es proposa demanar la creació d’un subgrup dins el mateix grup.

Publicitat

Inhabilitació de Torra i taula de partits
Pou ha emplaçat tots els partits independentistes a “no esperar ni un minut més” i respondre ja la proposta de l’ANC per fer una reunió conjunta i consensuar una estratègia a curt-mitjà termini. Demòcrates, que ja va confirmar la seva assistència poques hores després que l’entitat fes pública la convocatòria, ha demanat que “ningú s’aixequi de la taula fins que no s’hagi consensuat un full de ruta”. “Si algú s’aixeca tindrem un problema; la ciutadania reclama unitat i consens i si no no tindrem més remei que decidir quin és el full de ruta més adequat en unes eleccions”, ha dit.

Des de la formació liderada per Antoni Castellà demanen als partits que acceptin públicament la invitació, que s’afanyin a fer-ho i que hi portin una proposta “clara i definida”. Precisament pel que fa a la seva proposta a la possible inhabilitació de Torra, des de Demòcrates ho tenen clar: ni s’accepta la inhabilitació, ni es convoquen eleccions, ni es busca un candidat alternatiu. Segons Pou, si s’inhabilita el president no és per la polèmica per la pancarta, sinó perquè és independentista i “l’Estat no deixarà de perseguir qualsevol president amb voluntat sobiranista o independentista”.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell manté l'acte amb Aliança Catalana malgrat la prohibició del Secretariat Nacional

Congrés Nacional i subgrup parlamentari
Demòcrates preveu celebrar el seu 2n Congrés Nacional els 25 i 26 de setembre de manera telemàtica. De fet, ja van fer una primera part del congrés a finals de març, quan estava previst, però van decidir suspendre el debat de ponències a l’espera de la millora de la situació epidèmica. Finalment, han decidit mantenir-lo de manera telemàtica.

A la trobada, on hi ha 423 compromissaris inscrits, s’hi debatrà la revisió dels estatuts, la ponència ideològica amb el model d’Estat que proposa Demòcrates i la ponència estratègica amb un full de ruta cap a la independència, on la formació es referma en la seva aposta per aixecar la suspensió de la DUI i ser “fidels” al mandat de l’1-O.

Pou ha detallat que s’han presentat més d’un centenar d’esmenes a les dues ponències i ha explicat que algunes plantegen “qüestionar-se el suport al Govern de la Generalitat” o bé estratègies electorals de cara a les properes eleccions. Una de les esmenes presentades planteja que els diputats de Demòcrates –Antoni Castellà i Titón Laïlla-, demanin a la Mesa del Parlament constituir “un subgrup demòcrata” dins del mateix Grup Parlamentari Republicà, compartit amb ERC. En qualsevol cas, Pou ha assegurat que “en cap cas” valoren “abandonar” el grup.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut