Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Defensa formarà soldats perquè gestionin la comunicació de l’Estat

|

- Publicitat -

L’exèrcit de Terra espanyol torna a ser notícia. En aquest cas per la formació que durà a terme pròximament. Defensa ha considerat que és imprescindible que els soldats disposin d’una formació bàsica amb el famós programa d’edició de fotografies Adobe Photoshop i pel qual, la ministra Margarita Robles, ha reservat una partida de 4.000 euros.

De manera que se’ls ensenyarà a modificar la il·luminació i canviar el color de les fotografies o fins i tot a dissenyar cartells. Robles ha destinat una part del pressupost més important a la formació de reclutes en la creació d’aplicacions. Concretament, disposarà de 60.000 euros perquè hi ha hagut un augment en la creació i manteniment d’aquestes aplicacions tal com explica el Confidencial Digital.

Publicitat

Aquest fet genera polèmica des de diverses perspectives. El primer és que el cos de les Forces Armades permet l’accés a l’exèrcit amb senzillament tenir aprovat el segon curs dels Ensenyaments Secundaris Obligatoris i altres requisits físics, així com ser major d’edat. De manera, que una persona que ni tan sols ha completat l’ensenyament secundari obligatori podria estar ocupant llocs de treball públics, amb tasques de disseny i comunicació, en detriment de persones amb una major formació.

D’altra banda, mostra la voluntat de Defensa de crear la seva pròpia comunicació, casualment amb uns treballadors que poden accedir als llocs de treball amb una baixa formació. De manera que se’ls ensenyarien el funcionament tècnic de les aplicacions digitals, però no com discernir si una font és verídica o no, com contrastar la informació, quins elements són ètics, quina és la funció dels mitjans en la democràcia. En definitiva, s’estaria treballadors sense criteri propi que replicarien, sense qüestionar, la informació que Defensa volgués publicar.

Finalment, també reflecteix com s’estaria produint intrusisme laboral potenciat pel Gobierno en els graus de Comunicació, Periodisme i Disseny gràfic entre altres. Val a dir, per tant, que hi ha una gran quantitat de professionals qualificats per aquestes tasques a qui Defensa podria contractar.

Aquests cursos bàsics podrien suposar la preparació del ministeri de Defensa per crear campanyes de desinformació, atemptar contra determinats mitjans de comunicació, o bé instrumentalitzar les infraestructures d’Estat per promoure la propaganda del Gobierno. Cal que la societat democràtica es posicioni en contra que Defensa instrueixi soldats en tasques de comunicació, ja que pot suposar una major opacitat d’aquest ministeri i un atac contra la democràcia i el dret a la informació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut