Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Debat Constituent inicia la fase participativa per establir “les bases constitucionals” per al futur de Catalunya

L’entitat vol que el procés sigui “transversal” i anima a respondre un qüestionari del qual n’ha de sortir “un mandat”

Agències 27/05/2021
Pla mitjà de Lluís Llach en la presentació del procés participatiu de Debat Constituent, amb l'expresident Quim Torra en primera fila. Imatge del 27 de maig de 2021. (Horitzontal)

Debat Constituent ha donat aquest dijous el tret de sortida a la fase participativa per “establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya”. Des d’aquest dijous, tots els ciutadans residents a Catalunya i majors de 16 anys poden registrar-se, participar en els debats i omplir un qüestionari sobre àmbits diferents. A tall d’exemple, es pregunta quina és la forma d’estat que considera més adequat, com hauria de ser l’educació o el model judicial a Catalunya, entre d’altres. Aquest procés estarà obert fins al 31 de desembre. Dels resultats en sortirà un “mandat”, que tractarà el Fòrum Cívic i Social i que plantejaran als representants polítics com una base per a una hipotètica constitució o per convertir-les en lleis.

L’organisme, deslligat d’institucions, espera que el procés sigui del tot “transversal”. L’exdiputada de la CUP Gabriela Serra, que participa al projecte, ha fet una crida a la participació de tothom: “Que ningú es pensi que és un procés constituent per als independentistes, és per a aquells que vulguin definir les normes de convivència”, ha explicat.

El Debat Constituent ha celebrat aquest dijous un acte amb representants d’entitats i organitzacions i hi ha assistit el president inhabilitat del Govern Quim Torra i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, entre d’altres.