Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Cuixart, davant del govern de l’1-O: “Ho tornarem a fer. Ho farem junts i ho farem millor”

|

- Publicitat -

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha fet una crida a la unitat davant del govern de l’1-O en el marc de l’acte del 60è aniversari de l’entitat celebrat a Elna. “Ho tornarem a fer. Ho farem junts i ho farem millor”, ha reivindicat. L’acte ha unit presó i exili i els integrats del Govern del 2017 que van impulsar el referèndum. Tot i que no estava previst, l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha assistit per sorpresa a l’esdeveniment. Cuixart ha reivindicat l’entitat com a “baula” i “punt de trobada” del sobiranisme i ha destacat que el retrobament entre presó i exili és una “victòria”. Al final de l’acte, Cuixart ha anat cridant un a un els diferents exmembres del govern, que s’han fet una fotografia de família dalt de l’escenari.

Elna, símbol de la maternitat suïssa que Elisabeth Eidenbenz va crear l’any 1939 i també de la col·laboració per la celebració de l’1-O, ha estat l’escenari de l’acte de commemoració del 60è aniversari d’Òmnium Cultural. Hi han participat unes 170 persones –entre polítics, societat civil i entitats de banda i banda de la frontera- i durant el seu discurs, Cuixart ha fet una crida a la unitat de l’independentisme. Ho ha fet davant pràcticament tot el govern de l’1-O.

Publicitat

El líder d’Òmnium ha començat el seu discurs recordant que un 16 –en aquell cas, d’octubre- ell i Jordi Sànchez van entrar a la presó de Soto del Real. “Ens semblava que tot estava perdut però no era així. Era l’inici del retrobament que avui fem aquí”, ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que l’acte d’aquest divendres no només buscava commemorar l’aniversari de l’entitat sinó que també volien que fos “amb tots els represaliats i els exiliats•. “No defallirem fins que puguin tornar a casa”, ha afirmat.

Cuixart ha dit també que, malgrat la repressió “ferotge” de l’estat espanyol, “podem vèncer i només depèn de nosaltres”. Sobre això, ha afirmat que l’acte d’aquest divendres “confirma l’enfortiment del sentiment de pertinença col•lectiva és el que ha de permetre legitimar les decisions que prengui el poble de Catalunya”. “No renunciem a construir l’imaginari col•lectiu”, ha afegit.

Et pot interessar  Espanya té la poca vergonya de defensar davant el TEDH que les condemnes del Suprem per l'1-O van ser "respectuoses" amb els drets humans

“Des d’Òmnium volem reafirmar-nos en el compromís amb la llengua, la cultura, la defensa dels drets fonamentals i en la construcció de la República catalana”, ha dit. “No ens deixeu sols”, ha remarcat.
Amb tot, Cuixart ha avisat que continuaran sent “exigents” amb els polítics i les institucions, tot i que ho faran amb “lleialtat” i “generositat”.

Cuixart ha erigit Òmnium com a “punt de trobada del catalanisme i el sobiranisme” i ha afirmat que la visió fundacional de l’entitat “és més vigent que mai”. El líder de l’entitat ha dit que seran la “baula” i que no defalliran “fins assolir la República catalana”.

“No hi ha prou presons per aturar tanta dignitat”

Al final de la seva intervenció, Cuixart ha recordat com es va sentir quan va entrar a la presó aquell 16 d’octubre del 2017. Ha dit que estava més espantat que Jordi Sànchez però “convençut” que “no hi havia prou presons per aturar tanta dignitat”. “I no m’equivocava”, ha dit, tot afegint: “Ho tornarem a fer. Ho farem junts i ho farem millor”, ha afirmat.

En un acte carregat de simbolisme, Cuixart ha acabat la seva intervenció cridant un a un pràcticament tots els exmembre del govern del referèndum. Entre ells, gairebé tots els presos indultats: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Carme Forcadell i Jordi Sánchez. També els exiliats: Carles Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i la sorpresa de la jornada, Anna Gabriel, que després de més de tres anys a l’exili a Suïssa a tornar a trepitjar la Catalunya del Nord.

Tampoc hi han faltat dos exconsellers més: Carles Mundó i Meritxell Borràs. L’acte s’ha tancat amb la fotografia de família damunt l’escenari en una imatge d’unió entre “presó i exili” i el Cant dels Segadors.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut