Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Cuixart: “Com volen que ens penedim de res? No podem renunciar a la lluita, per això seguim i seguirem”

El president d’Òmnium diu que l’Estat és “incapaç” d’escoltar la comunitat internacional després que AI denunciï el seu empresonament

Agències 07/04/2021
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en un moment del discurs que ha ofert. Imatge del 17 de juliol de 2020. (Horitzontal)

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que els poders de l’Estat són “incapaços” d’escoltar la comunitat internacional després que Amnistia Internacional hagi tornat a denunciar el seu empresonament i el de Jordi Sánchez, així com la vulneració a la llibertat d’expressió, en el seu informe anual del 2020. “Com volen que ens penedim de res? No podem renunciar a la lluita, per això seguim i seguirem”, ha dit Cuixart. Per la seva banda, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha dit que l’informe posa de relleu “la greu vulneració de drets” que pateixen els dos presos i “la injustícia flagrant i enquistada” que suposa el seu empresonament.

“Demostra una vegada més la crisi democràtica d’un estat que incompleix la legislació internacional i es desmarca dels països democràtics que respecten els drets i les llibertats”, ha afegit Mauri.

En el seu informe del 2020, Amnistia InternacionalAmn torna a incloure per tercera vegada el cas de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, condemnats pel Tribunal Suprem. Segons subratlla Òmnium, AI destaca el cas de Cuixart “com el més greu en l’apartat de vulneració de la llibertat d’expressió i reunió a Espanya”.

L’informe de l’entitat repassa diversos casos de vulneració de drets fonamentals. En el cas espanyol, destaca el cas de Cuixart i Sánchez i la ‘llei Mordassa’. Amnistia Internacional fa un recull de les conclusions dels quatre posicionaments propis durant aquets any per denunciar la situació de Cuixart. L’entitat ha demanat en reiterades ocasions la llibertat dels dos presos i ha presentat diversos informes i peticions per denunciar la seva situació.