Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Cuevillas, sobre la gestió de Borràs pel cas Juvillà: “No sé si jo hauria lliurat aquesta batalla”

|

- Publicitat -

El diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas ha posat en dubte la batalla de mantenir l’escó de Pau Juvillà tal com ha intentat la presidenta del Parlament, Laura Borràs. “D’entrada no sé si l’hauria lliurat. Sense la col·laboració dels funcionaris no es pot desobeir”, ha afegit en una entrevista a ‘Ràdio 4 i La 2’. També ha explicat que ell va aconsellar a la presidenta de la cambra rebutjar la delegació de vot de Juvillà perquè, segons ha dit, suposava “abocar-la” al Codi Penal “sense utilitat política”. Respecte al document de la proposta de Borràs, que instava Parlament i Govern a mantenir “desobediència” a futures inhabilitacions, Cuevillas ha dit que el text filtrat és “una part” d’un document “més ampli” i que no va ser l’únic.

El diputat de JxCat ha explicat que ell es va incorporar en darrer moment a les negociacions entre Junts, ERC i la CUP per decidir com gestionar el cas Juvillà. I ha dit que ho va fer a petició de la pròpia presidenta Borràs.

Publicitat

Cuevillas va traslladar els seus dubtes ja que considera que s’han de lliurar les batalles que donin rèdit polític. I, segons ha dit, va anticipar els riscos del que ha acabat passant. “Encara que hi hagi voluntat política sempre ens trobarem amb el mur dels funcionaris, perquè algú ha d’activar el botó del vot electrònic. Sense la col·laboració de funcionaris no es pot desobeir”, ha defensat. I en aquest sentit, ha explicat que en els darrers dies s’han viscut “escenes de pànic constants” de funcionaris de la cambra catalana.

I és que, segons Cuevillas, no es pot fer la desobediència de mantenir l’escó del diputat de la CUP perquè, per exemple, per pagar-li el sou ho ha de fer un funcionari i no ho pot fer ni la presidenta del Parlament ni els membres de la Mesa.

Et pot interessar  El Suprem desestima el recurs del Parlament contra la decisió de la JEC de retirar l’escó a Borràs

Tot i les seves opinions contràries, Cuevillas ha dit que Borràs estava decidida a desobeir i que llavors ell va intentar que hi hagués “garanties” per part d’ERC i la CUP de no deixar-la sola. “Tinc por que l’estiguin empenyent a desobeir i després no la segueixin. No l’aconsello que s’immoli. Si en unes setmanes hi ha resolució del Suprem sobre cautelars, s’haurà immolat gratuïtament”, afegeix.

Segons Cuevillas, aquestes garanties no hi són i no aconsegueix ni un document escrit ni un pronunciament públic. “Per fer aquesta batalla havia d’haver compromís no només signat sinó fet públic abans de començar la setmana fatídica”, ha insistit.

Es tracta, per al diputat de JxCat, d’un “fracàs col·lectiu”. Però ha marcat distàncies entre la gestió de Borràs i la que va fer l’expresident Roger Torrent amb el cas de l’escó de Quim Torra. Segons ha dit, la “gran diferència” és que ara Borràs ha intentat en tot moment que l’independentisme anés junt.

Cuevillas ha conclòs que en aquests moments hi ha “desconcert, empipament i decepció generalitzada”. “No ens hem d’immolar i deixar-nos inhabilitar per una bestiesa. Això no vol dir que només puguem lliurar les batalles que guanyarem. Podem perdre però per tenir un rèdit polític”, ha insistit per posar com a exemple que s’hauria d’haver investit Carles Puigdemont com a president de la Generalitat el 2018.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut