Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Crisi internacional després que Bielorússia faci desviar un avió per detenir un periodista dissident

L’aparell volava d’Atenes a Vílnius amb 120 passatgers

Agències 23/05/2021
Un avió de Ryanair enlairant-se de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, l'any 2010.

Un avió de Ryanair que volava d’Atenes a la capital de Lituània, Vílnius, ha estat desviat a Bielorrúsia. La raó és que dins l’aparell, que transportava 120 passatgers, hi volava Roman Protasevich, un periodista bielorus dissident, que hauria estat detingut.  Protasevich, cofundador de la plataforma Telegram Nexta i que va fer un seguiment informatiu de les protestes a Bielorússia després de la reelecció del president Aleksandr Lukaixenko l’agost del 2020, va fugir fa uns mesos de Bielorússia i vivia refugiat a Lituània.

Un assessor de la líder de l’oposició bielorussa Svetlana Tikhanóvskaia, ha alertat del desviament de l’avió de Ryanair i de la detenció de Protasevich en territori bielorús.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha considerat que el fet d'”absolutament inacceptable”. El Ministeri de l’Interior Bielorús ha confirmat la detenció del periodista, que va fugir de Bielorússia, com Tikhanóvskaya, i actualment viu a Lituània. Precisament, la líder de l’oposició a l’exili ha condemnat l’arrest dient que “és absolutament evident que es tracta d’una operació dels serveis especials per segrestar un avió per detenir a l’activista i periodista Roman Protasevich”.