Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Crida de la CUP per crear un “pacte antifeixista” que combati Vox al Parlament

|

- Publicitat -

El número 2 de la CUP per Barcelona a les eleccions del 14-F, Carles Riera, ha titllat l’entrada de l’extrema dreta al Parlament que mostra el sondeig que ha difòs TV3 de “mala notícia” i ha reclamat un “pacte antifeixista” en cas que es confirmi perquè “l’anomalia” de Vox “duri el mínim temps possible”. En una compareixença des del casal Can Capablanca, Riera ha dit que una majoria independentista amb més pes per les esquerres “serà una bona notícia”. També ha valorat la baixada històrica de la participació, tot atribuint-la “crisi institucional i democràtica” i a la pandèmia. Segons Riera, la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han “forçat la màquina” imposant la data electoral.

Tot i assegurar que no volia entrar a fer valoracions del sondeig de TV3, que s’ha conegut a les 20h00, ha assegurat que “era molt important” per la CUP que en aquestes eleccions es confirmés una majoria independentista a la cambra catalana. “Si això es confirma, evidentment que serà una bona notícia”, ha indicat. L’enquesta difosa per TV3 augura que els independentistes superarien per primer cop la meitat de les paperetes, arribant a tenir almenys el 52,7%. Pel que fa als resultats de la CUP, el sondeig preveu que els anticapitalistes millorin resultats i obtinguin 7 diputats i un 5,4% dels vots.

Publicitat

A més, ha puntualitzat que els anticapitalistes volien que aquesta majoria independentista es desplacés a l’esquerra per “garantir la dobla resposta a donar en aquest nou cicle d’alliberament nacional i social”, en plena pandèmia. “Aquests eren els nostres objectius: majoria independentista, barrar el pas al 155, mur al feixisme i que hi hagués un desplaçament del Parlament a l’esquerra”, ha detallat.

Pel que fa a l’entrada de Vox a la cambra catalana, Riera ha dit que “òbviament que és una mala notícia” si es confirma més enllà del sondeig. El dirigent de la CUP ha promès que treballarà perquè l'”anomalia democràtica” que representa segons ell la presència de l’extrema dreta al Parlament “duri el menys temps possible” i ha fet extensiva a tots els grups una proposta de “pacte antifeixista”.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

En una compareixença des de Sabadell, el diputat cupaire ha destacat com a factors que han contribuït a la baixada de la participació la imposició de la data electoral en plena pandèmia i “l’excepcionalitat democràtica” que fa que “els catalans no vegin en les institucions el reflex de les seves decisions a les urnes”. En aquest sentit, ha afegit que serà “imprescindible” per assolir “el nou cicle que el país necessita en l’àmbit nacional i social” la “lluita institucional i l’autorepresentació als carrers”.

“Mai més una data electoral ha de ser establerta per interessos aliens al dret a la participació i a la prevenció sanitària com ha sigut aquest cas”, ha dit Riera, que ha afegit que “aquestes eleccions s’haurien d’haver celebrat en un altre moment en què es garantís la seguretat sanitària i el dret a vot”. Tot i aquesta crítica, el candidat anticapitalista ha defensat la validesa “inqüestionable” del resultat dels comicis d’aquest diumenge. “Les dades de participació sembla que finalment no s’allunyaran gaire de les del País Basc i Galicia i ningú ha posat en qüestió la validesa dels resultats”, ha afegit

D’altra banda, Riera s’ha solidaritzat amb el milió de persones que viuen i treballen a Catalunya però no tenen reconegut el seu dret a vot, un fet que ha titllat d'”anomalia democràtica”; i també ha destacat que el 95% dels catalans que resideixen a l’estranger no poden votar perquè l’únic sistema habilitat –el del vot pregat– “s’ha demostrat inútil i ineficaç”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut