Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Conxorxa de fracassats: Carrizosa, Iceta i Fernández creuen possible un govern no independentista

|

- Publicitat -

Un govern que no podrà ser per voluntat democràtica

Cs, PSC i PPC creuen que la constitució d’un govern no independentista és possible després de les eleccions i criden a una gran participació a les urnes per aconseguir-ho. Així ho han exposat, amb matisos, els líders dels partits en un acte de SCC de commemoració del tercer aniversari de la manifestació contra la independència el 8-O. Carlos Carrizosa ho ha considerat “necessari”. Per la seva banda, Miquel Iceta, que defuig de la política de blocs, entén aquesta fórmula com un executiu que no tingui com a fita la secessió ni un referèndum, més enllà que hi pugui formar part algú amb sentiment independentista. Alejandro Fernández ha dit que a curt termini “és difícil” i ha retret al PSC que no tinguin aquesta opció com a prioritària.

Publicitat

Ja entrats en la precampanya cap a les eleccions que es preveuen el 14 de febrer, el primer secretari dels socialistes catalans ha defensat que una “alternativa és possible” i ha instat a treballar per la reactivació econòmica, per la gestió de la pandèmia o pels serveis públics i drets socials. Creu que aquests són temes que poden aixecar el consens d’independentistes i ha emplaçat a treballar aquests assumptes.

Iceta també ha reclamat trencar amb el “frontisme”: “No ens ha dut enlloc una societat dividida”, ha asseverat. Amb tot, ha insistit en la mobilització dels partits constitucionalistes a les eleccions: “Si hi ha hagut anys de governs amb composicions independentistes és perquè han guanyat les eleccions”, ha recordat, tot emplaçant a omplir les urnes si es vol evitar continuar amb el “desastre” de governs independentistes i deixar de banda la “resignació”.

Carrizosa ha fet un crit a la mobilització dels partits unionistes i a l’esperança perquè “l’independentisme no mobilitzi tant com va mobilitzar” en els últims comicis. A més, ha valorat que la situació actual a Catalunya dona aquesta “oportunitat” i ha alertat que el “perill” perquè es pugui declarar la independència continua. “Qui mana són els mateixos que van fer un cop a la democràcia el 6 i el 7 de setembre”, ha afegit. La recepta de Carrizosa per revertir la desmobilització és insistir en la “urgència” de canviar les polítiques i les prioritats en plena pandèmia.

Et pot interessar  SCC entra a fer campanya i demana al Suprem que investigui Puigdemont per blanqueig de diners

Fernández s’ha queixat que el PSC opta per “intentar altres vies amb l’altre bàndol”, una estratègia que creu equivocada. El líder del PPC també ha considerat que la “por” perquè es pugui declarar la independència ara ha desaparegut, en part perquè “se n’encarrega el PSOE” de l’assumpte, però també perquè la societat constitucionalista ha caigut en cert “apaivagament”. “Entre l’apaivagament i el ‘guerracivilisme’, hi ha la concòrdia, i aquí hem de ser capaços de trobar-nos”, ha insistit.

 

L’acte de SCC, amb el títol ‘Salir a ganar’, ha aplegat els tres líders polítics al recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona, i s’ha retransmès en directe per ‘Youtube’ i la cadena ‘Tevecat’.

 

La manifestació del 8 d’octubre de 2017 va aplegar 300.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– que van expressar la seva oposició al procés independentista als carrers de la capital catalana. Va congregar dirigents de Cs i del PP, però també de representants del PSC i del PSOE com Miquel Iceta, Núria Marín, Carmen Calvo i Josep Borrell. L’any passat, Societat Civil Catalana ja va recordar l’esdeveniment en un acte amb l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo; l’exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo; la portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán; l’ex-primer ministre francès i regidor a Barcelona Manuel Valls, i el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, que aleshores encara no era ministre de Sanitat.

 

Aquest any, a banda de celebrar l’efemèride, també s’ha entregat un premi pòstum a l’exsecretari general del Partit Comunista d’Espanya (PCE) Paco Frutos, a l’actriu Rosa Maria Sardà i a l’empresari Jaime Carvajal, que han mort el darrer any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut