Dimarts, 18 de gener de 2022 - Edició 1272
La República

Contundent advertència de l’ONU als líders mundials: “Prou de fer sevir la natura com un vàter”

El primer ministre del Regne Unit inaugura la COP26 instant a actuar per reduir emissions

Agències 01/11/2021

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha avisat els líders mundials en la cerimònia d’obertura de la cimera per la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) que si no aturen l’escalfament global, “ens aturarà a nosaltres”. “Prou de fer servir la natura com un vàter”, ha recriminat aquest dilluns Guterres, avisant que si no hi ha un compromís ambiciós a la COP26, tots els països hauran de revisar anualment els seus plans climàtics. Com a amfitrió de la trobada, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, també ha instat els dirigents a actuar i ha avisat que “com més temps” esperin a reduir emissions, “més alt serà el preu” de l’escalfament global.

“No tots ens assemblem a James Bond. Però tenim l’oportunitat de fer d’aquesta cimera el moment en què la humanitat va començar a desactivar la bomba”, ha dit Johnson en l’obertura de la cimera.

“El fracàs es mesura en vides”, ha avisat la primera ministra de Barbados Mia Mottley, afegint: “És immoral i injust”. Mottley ha lamentat que “algunes de les cares necessàries” per afrontar aquesta crisi no estiguin presents a Glasgow i que els grans líders no estiguin liderant. “Quan lideraran els líders? La nostra gent està mirant i en pren nota”, ha remarcat.

“Hi pot haver pau i prosperitat quan una tercera part del planeta prospera i la resta viu en estat de setge i afronta les calamitats (del canvi climàtic)?”, s’ha preguntat.

Cimera de líders

Més de 120 líders de tot el món es reuneixen dilluns i dimarts a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) de Glasgow per abordar l’emergència climàtica. El president dels Estats Units Joe Biden, el president francès Emmanuel Macron o la cancellera Angela Merkel són alguns dels dirigents que intervindran en la cimera, però hi ha grans absències com la del president rus Vladimír Putin, el president xinès Xi Jinping i el president del Brasil Jair Bolsonaro. Això, sumat a l’acord de mínims del G-20 per retallar emissions contaminants han rebaixat les expectatives d’aquesta trobada.

En el segon dia de la COP26, però el primer amb els líders, s’han produït aglomeracions i caos a l’entrada del Scottish Event Campus on se celebra la conferència. La reunió de líders durarà dos dies, però les negociacions de la COP26 continuaran fins al 12 de novembre, inclús es podrien allargar si es compliquen les converses.

En la cimera del G-20 celebrada aquest cap de setmana, les 19 economies més desenvolupades del món i la Unió Europea no van acordar mesures concretes per limitar l’escalfament global a 1,5°, tal com es va pactar a l’Acord de París.

Els països pobres veuen amb preocupació que el G-20 no posi de part seva per reduir emissions. L’Aliança dels Petits Estats Insulars alerta que els últims informes científics són “terrorífics”. “Encara més per als que estem a primera línia d’aquesta crisi”, es queixen, recriminant als “principals emissors” que no s’hagin compromès a adoptar mesures per limitar l’escalfament global a 1,5°.