Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Continua el circ mediàtic al voltant dels Jocs d’Hivern: Nova reunió del Govern amb l’Aragó i el COE

|

- Publicitat -

La Generalitat, el govern d’Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) mantenen des de les 12h una reunió a la seu d’aquest organisme a Madrid per abordar la candidatura dels Jocs Olímpics (JJ.OO) d’Hivern del 2030 després que Aragó presentés una proposta alternativa sobre el repartiment de les proves. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà –que ha delegat la seva presència a la trobada d’aquest dilluns en la secretària general de la conselleria de Presidència, Núria Cuenca- ja va advertir aquest diumenge que el Govern considera que ja existeix un acord tècnic tancat a l’última reunió, el dia 1 d’abril, a la qual no va assistir Aragó.

A les portes de la seu del COE, la secretària de Presidència, Núria Cuenca, ha afirmat que espera que la reunió serveixi per tancar els “últims detalls” de la candidatura, però que entén que per ara el projecte se cenyirà als acords assolits a les comissions tècniques. “Un nou repartiment no està als plans” de la Generalitat, ha dit. “Venim a tancar els últims detalls del projecte per poder consultar la ciutadania”, ha dit, i “som optimistes”, ha conclòs en declaracions als mitjans abans de la trobada.

Publicitat

El conseller d’Educació, Cultura i Esport del govern d’Aragó, Felipe Faci, ha afirmat que arriba a la reunió amb “expectatives positives”. “Veurem com es desenvolupa la reunió”, ha afirmat.

El COE va convocar la reunió la setmana passada per provar de trobar una “solució definitiva” i tancar les discrepàncies suscitades per Aragó pel repartiment de les proves. El govern aragonès rebutja l’acord assolit. Vol que Aragó i Catalunya es reparteixin l’esquí alpí, l’esquí de fons, l’esquí acrobàtic i l’snowboard segons la modalitat masculina o femenina, de manera que a un territori es facin les proves masculines, i a l’altra les femenines.

Et pot interessar  Els treballadors del Govern a l'exterior reclamen l'equiparació: “Demanem drets tan bàsics com una baixa per maternitat"

El president del govern d’Aragó, Javier Lambán, va apuntar dimarts passat que no dona per bo el repartiment establert perquè els Jocs Olímpics “per dignitat” i perquè és “un insult a la intel·ligència”. Lambán també posa el focus en el nom de la candidatura, Barcelona-Pirineus, perquè al seu entendre també hi ha d’aparèixer Saragossa.

La Generalitat, però, adverteix que no té prevista cap modificació de l’acord tècnic tancat el dia 1 d’abril, segons el qual Catalunya acollirà les proves d’esquí alpí, descens i eslàlom (a La Molina-Mesella), snowboard i freestyle (Baqueira Beret) i l’esquí de muntanya a Boí Taüll, i l’hoquei gel a Barcelona.

L’acord situa a Aragó les modalitats de biatló i esquí de fons (Candanchú), patinatge artístic i patinatge de velocitat curta i llarga. Saragossa acolliria les de patinatge i el cúrling es faria a Jaca. Les altres modalitats, el bosbleigh, el luge, els salts i la combinada nòrdica es disputaran a una seu fora de l’Estat encara sense determinar.

A la reunió hi és present el president del COE, Alejandro Banco, així com el secretari general del Ministeri de Cultura i Esport, Víctor Francos. Per part d’Aragó hi ha el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, i per part de la generalitat la secretària general de la conselleria de Presidència, Núria Cuenca.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut