Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Condecoren el mosso que va fer d’espieta per la Guardia Civil durant l’1-O

El conseller d’Interior guardona el testimoni protegit per la Fiscalía en els processos judicials contra l’actuació de la policia catalana durant el referèndum

Redacció 28/10/2021
Premiats en el marc del Dia de les Esquadres a Barcelona. Imatge del 22 d'octubre del 2021

El passat divendres els Mossos d’Esquadra van celebrar l’acte nacional del Dia de les Esquadres amb el lliurament d’insígnies. Entre les 283 medalles i 9 plaques commemoratives atorgades, s’ha destacat el reconeixement a les persones que van ajudar a preparar la defensa de Trapero i l’excúpula d’Interior en el judici de l’1-O. Però una medalla ha creat agitament dins el cos policial.

Es tracta de la condecoració entregada a un mosso que va fer d’espia per la Guardia Civil durant el referèndum de l’1 d’octubre i que l’Audiencia Nacional va utilitzar per jutjar personalitats de la policia catalana, segons explica elMón. Sense anar més lluny, el testimoni d’aquest mosso va servir per atacar Josep Lluís Trapero, cap dels mossos, absolt ja fa un any i restituït al càrrec.

La llista de mossos guardonats acordada el 2020 incloïa gairebé totes les unitats d’antiavalots que havien exercit durant les protestes independentistes, amb l’excepció de l’agent que filtrava informació a la Benemèrita. Després d’interposar un recurs, aquest testimoni protegit per la Fiscalía ha rebut una condecoració en mans del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, tot i que les seves declaracions delatant els companys van ser emprades pel Supremo i l’Audiencia Nacional per obrir causes contra mossos de diferents punts de Catalunya.