Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Conclou la COP27 amb el compromís de crear un fons pels països més vulnerables al cavi climàtic

|

- Publicitat -

 La COP27 ha posat punt final amb l’aprovació de la creació d’un fons per finançar les “pèrdues i danys irreversibles” dels països en desenvolupament més vulnerables al canvi climàtic. L’acord històric entre els 200 països participants a la cimera del clima de Xarm el-Xeikh (Egipte) ha arribat de matinada després de l’habitual negociació maratoniana i ‘in extremis’, amb l’amenaça de la UE d’abandonar la taula si es renunciava al límit d’1,5 graus de l’escalfament global. Finalment, el text final manté que cal treballar per no passar d’aquest grau i mig d’escalfament, però no va més enllà del que es va acordar a la COP26 de Glasgow. En paral·lel, tampoc hi ha avenços significatius respecte a la reducció dels combustibles fòssils.

António Guterres (ONU): “Un senyal polític per reconstruir la confiança perduda”

Publicitat

“La COP27 ha fet un pas important cap a la justícia. Agraeixo la decisió d’establir un fons de pèrdues i danys, i de posar-lo en funcionament els propers anys”, ha celebrat el secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres. “És evident que això no serà suficient, però és un senyal polític molt necessari per reconstruir la confiança perduda”, ha reconegut Guterres. D’altrab banda, Greenpeace també ha aplaudit aquest fons per a pèrdues i danys dels països més vulnerables al canvi climàtic. “És un punt de partida important per aconseguir la justícia climàtica, i una victòria de la ciutadania i dels activistes pel canvi climàtic”, ha assegurat l’organització ecologista. “Els governs han posat la primera pedra d’un fons que es necessitava de fa molt de temps”, ha apuntat Yeb Saño, cap de la delegació de Greenpeace a la COP27.

Et pot interessar  El planeta registra el març més càlid des que es recullen dades i encadena deu mesos consecutius de temperatures rècord

“Fins a l’últim moment aquestes negociacions s’han vist enterbolides pels intents d’intercanviar les millores en l’adaptació i la mitigació a canvi d’avenços en el fons de pèrdues i danys”, ha alertat Saño, que també ha criticat que els grups de pressió de la indústria fòssil hagin acudit “en massa” a aquesta cimera de Xarm el-Sheik i han aconseguit part del seu objectiu: en la declaració final s’han ignorat les peticions per incloure l’abandonament progressiu de tots els combustibles fòssils, també el gas i el petroli (Rússia i Aràbia Saudita han estat els països més bel·ligerants). “Si no s’acaba ràpidament amb l’ús d’aquests combustibles fòssils, no hi haurà els diners necessaris a tot el món per cobrir les despeses de les pèrdues i danys”, ha avisat el cap de la delegació de Greenpeace a la COP27.

Pel que fa a Espanya, l’organització ecologista reclama que necessita augmentar “amb urgència” el seu objectiu de reducció d’emissions d’efecte hivernacle. “Necessita polítiques que aconsegueixin disminuir les emissions almenys un 55% el 2030 en comparació amb les del 1990, i no només un 23% que és l’objectiu actual”, ha apuntat Pedro Zorrilla, representant de Greenpeace Espanya a la COP27. El text final de la cimera del clima de Xarm el-Xeikh és una declaració política, però sense efectes vinculants.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut