Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Comín defensa que el retorn de Puigdemont pretenia “polvoritzar” el relat de la normalització política a Catalunya

L’exconseller diu que “va fer evident” al món el “cop d’estat encobert del Suprem” i les “contradiccions” d’ERC i el PSC

|

- Publicitat -

L’exconseller de Salut, Toni Comín, defensa que el retorn de l’expresident Carles Puigdemont a Catalunya pretenia “polvoritzar la idea que la normalització política” ha arribat a Catalunya i ho va aconseguir “per KO tècnic”. En un article publicat a ‘El Nacional’, Comín assegura que es “tractava de fer saltar pels aires” el relat de la normalització però “des del respecte més escrupolós a la dinàmica institucional”, és a dir, permetent la investidura de Salvador Illa. Segons Comín, Puigdemont va aconseguir “fer evident” al món el “cop d’estat encobert del Suprem” i també les “contradiccions” d’ERC i el PSC. Puigdemont, ha defensat, no actuava amb “cap impuls rebentaire” sinó per demostrar que “l’estat de dret espanyol està en fallida”.

Publicitat

Comín defensa en l’article que en la batalla entre el relat de la normalització i el que assegura que “no s’ha acabat res”, va guanyar Puigdemont “per golejada”.

L’exconseller lamenta l’operació Gàbia, que considera “delirant”, i una mostra d’una “decisió política” que atribueix a ERC, de qui lamenta les seves “contradiccions”.

Segons reflexiona, anar a Catalunya suposava un “risc altíssim de ser detingut”, i Puigdemont va fer “el que va dir que faria”: és a dir, tornar i intentar no ser arrestat per no “regalar a l’Estat una foto que ha buscat desesperadament”.

“Puigdemont havia anunciat que faria el que va fer, però era tan inversemblant que a ningú li va semblar que fos possible”, remarca Comín, que assegura la cúpula dels Mossos “encara no ha digerit la sorpresa”.

“Gràcies a una audaç i sàvia planificació, es va aconseguir el ‘miracle’ d’un retorn sense empresonament. Aquesta opció, la més improbable logísticament, era sense cap mena de dubte la més beneficiosa políticament”, assenyala Comín.

Et pot interessar  Vint anys de caps de l'oposició: renúncies, assessors vinculats al càrrec i la inèdita desaparició de la figura

Amb tot, lamenta que “l’especularitat” de l’acció hagi eclipsat el “perquè” de l’operació impulsada per Puigdemont. “Però davant d’uns fets com aquests, aquest inconvenient era probablement insalvable”, apunta.

En el seu escrit, Comín també assegura que la normalització no arribarà amb l’aplicació efectiva de l’amnistia, sinó un cop es permeti a Catalunya celebrar un referèndum d’autodeterminació.

“El PSC ha entès que no hi ha normalització sense amnistia. Però creu, o somnia, que hi podria haver normalització sense autodeterminació. I el retorn de Carles Puigdemont hauria de servir, sobretot, per deixar les coses clares en aquest punt: sense un referèndum reconegut, ja no podrà haver-hi mai més normalitat”, conclou.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut