Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Collboni anuncia que ampliarà el govern un cop estigui en vigor el pressupost

Explica que s'ha assolit un acord amb ERC perquè primer han parlat de pressupost i després ho faran de govern, mentre que amb BComú l'ordre era invers

|

- Publicitat -

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat aquest dimecres que ampliarà el govern municipal un cop estigui en vigor el pressupost del 2024. Tot i que no ha concretat data ni ha precisat amb qui, l’alcalde ha recordat que s’ha arribat a un acord pressupostari amb ERC, amb qui han parlat de polítiques i després “es parlarà de govern”. Collboni ho ha dit en el ple extraordinari en el qual s’ha rebutjat la qüestió de confiança vinculada al pressupost, un mecanisme que li permetrà aprovar els comptes de forma automàtica si en un mes l’oposició no planteja un candidat alternatiu a l’alcaldia que compti amb el suport de la majoria. Si no es presenta cap moció de censura durant el període d’un mes, Barcelona tindrà pressupost el 2 de maig.

La qüestió de confiança vinculada al pressupost que s’ha sotmès a votació aquest dimecres era l’únic punt en l’ordre del dia del ple extraordinari, convocat després que divendres passat el ple ordinari tombés el pressupost en la votació per la seva aprovació definitiva.
Així, aquest dimecres ha entrat en joc la qüestió de confiança que permet a l’oposició presentar una moció de censura i requereix de majoria absoluta (21 regidors sobre 41) per poder prosperar. Collboni ha donat per fet que això no passarà, ja que ha tornat a assegurar que Barcelona tindrà pressupost a la primavera i fins i tot ha parlat d’ampliar el govern un cop es disposi dels comptes.

Publicitat

La qüestió vinculada al pressupost s’ha rebutjat en una votació nominal sense sorpreses, ja que només hi ha donat suport els regidors d’ERC i els del PSC, que són les dues formacions que van arribar a un acord pressupostari. En canvi, els regidors de TriasxBCN, BComú, PP i Vox hi han votat en contra, de la mateixa manera que van votar en contra del pressupost divendres passat.

Collboni defensa el pressupost i diu que el govern serà “més fort”

El batlle, que ha pres la paraula al final del ple, ha defensat que en els darrers mesos ha arribat a acords i ha assegurat que el seu compromís és el de seguir governant. “Sóc un alcalde progressista que farà polítiques progressistes”, ha dit tot afegint que la voluntat és de fer acords transversals. En aquest sentit, no veu “excloent” que sigui un govern progressista i que es pugui fer acords amb altres grups.

Collboni ha explicat que si s’ha assolit un acord amb ERC i no amb els comuns és perquè amb els republicans han parlat de pressupost i després ho faran de govern mentre que amb BComú l’ordre que posaven els de Colau era invers. Així, l’alcalde ha afirmat que Barcelona tindrà pressupost a la primavera i llavors el govern serà “més fort”. “Ara toca seguir avançant”, ha dit. En aquesta línia ha apuntat que s’ampliarà el govern.

Els republicans han reiterat, com ja han anat fent aquests dies, que l’acord pressupostari pactat amb els socialistes és un bon acord. El regidor Jordi Castellana ha explicat que ERC ha treballat “a tots els nivells”, sigui des del govern o des de l’oposició, i ha apuntat que allò que els mou és “aprovar pressupostos útils” i “Barcelona”. “Hem votat pressupostos de Trias i de Colau i avui votem els de Collboni”, ha indicat Castellana, que ha negat que s’hagi associat govern i pressupostos. “Hem parlat de pressupostos i contingut”, ha reblat. Fonts republicanes neguen, però, que es tingui un pacte de govern a Barcelona.

Et pot interessar  Vilagrà, a Puigdemont: "Qui no vol debatre és perquè no té les propostes per posar sobre la taula"

TriasxBCN i BComú constaten el “fracàs” del govern

TriasxBCN, BComú, PP i Vox han votat en contra de la qüestió de confiança vinculada al pressupost. Xavier Trias ha carregat contra Collboni i li ha atribuït el “fracàs” d’haver arribat fins a aquest punt. “Vostè ha jugat a les cadires”, li ha retret. Segons Trias, la situació evidencia “l’aïllament” de l’alcalde i li ha demanat que “reflexioni”. “Què faran al llarg del mandat, continuaran fent pròrrogues?”, s’ha demanat. “Un govern ha de ser fort i tenir la força suficient i avui demostren que és un govern feble”, li ha dit Trias, que ha suggerit que Collboni està “a les ordres del senyor Illa i de Sánchez”, un fet que “perjudica” Barcelona.

La presidenta de BComú, Ada Colau, també ha criticat l’alcalde pel fet que hagi renunciat a les majories possibles a les quals podia optar per aprovar el pressupost. També ha defensat la postura dels comuns de negociar l’entrada al govern abans de votar els comptes perquè “seria estrany donar un xec en blanc”. Encara sobre la governabilitat, ha indicat que és un “secret a veus” que entre ERC i el PSC no només hi ha un pacte pels pressupostos sinó també per governar junts. “Diguem les coses com són”, ha afirmat al ple. En declaracions als mitjans després de la sessió, la portaveu de BComú, Janet Sanz, ha celebrat que Collboni hagi anunciat l’ampliació del govern perquè així s’ha constatat que les negociacions amb ells eren “fake” i que amb ERC no només es va parlar de pressupost. Sanz ha exigit que si hi ha un pacte amb ERC es conegui abans de les eleccions catalanes. “Volem que se sàpiga”, ha reclamat.

Sobre si veu possible continuar negociant, Sanz ha dit que ells tenen la mà estesa i que és Collboni qui ha triat una proposta minoritària que no li ha permès ni aprovar el pressupost ni la qüestió de confiança. “En les properes setmanes veurem si hi ha gestos”, ha conclòs.

PP i Vox, també en contra

Per la seva banda, el president del grup municipal del PP, Daniel Sirera, ha recordat que els populars el van investir alcalde i que Collboni hauria optat per negociar els pressupostos amb tots els grups. Tanmateix, no ha estat així, s’ha queixat Sirera, que ha indicat que el PP ha estat l’únic grup que no ha demanat entrar al govern. “Per nosaltres l’important no és canviar de cadires sinó canviar de polítiques”, ha assenyalat. També ha dit que és “probable” que el pressupost s’aprovi d’aquí a un mes, però ha reiterat que no és el que necessita la ciutat.

En una nota de premsa després de Collboni anunciés all plenari que s’ampliarà el govern més endavant, el PP ha acusat Collboni “d’entregar-se al separatisme”. Vox també ha votat en contra de la qüestió de confiança i creu que “poca cosa canviarà”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut