Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Colau diu que es poden fer “ajustos” en el confinament sense reconèixer que s’ha de fer un confinament total

L’alcaldessa de Barcelona insisteix en “no fer una lluita partidista ni picabaralles” en l’actual crisi

Agències 25/03/2020
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en roda de premsa.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit a “no fer una lluita partidista ni picabaralles” en l’actual crisi sanitària pel coronavirus però ha reconegut que es poden fer “ajustos” en el confinament. En declaracions a la SER, Colau ha dit que no té sentit parlar de confinament total o no sinó que cal “concretar” i ha explicat que per exemple han traslladat a l’Estat la necessitat d’aturar les obres privades que no siguin essencials, que han comprovat que es mantenen. L’alcaldessa també ha reclamat a l’Estat que se suspengui el pagament de lloguers privats o s’habilitin mecanismes d’ajuda no només a famílies sinó també a petits comerços. Ha apuntat que el “rescat social i la reactivació econòmica” són les prioritats del dia després.

Colau ha fet una crida a totes les administracions a “anar de la mà” en la lluita contra l’expansió del coronavirus i la resposta social. Pel que fa a la reclamació del govern català de decretar un confinament total, l’alcaldessa ha defensat que les mesures de confinament preses fins ara pel govern de Pedro Sánchez s’estan complint i estan funcionant però ha afegit que “això no treu que potser es puguin fer alguns ajustos”. “És inútil posar-nos en una picabaralla entre administracions”, ha valorat, al temps que ha reconegut que hi ha activitats essencials que no es poden veure afectades.

L’alcaldessa també ha reclamat a l’Estat que prengui mesures per atendre els més vulnerables, no només en l’àmbit sanitari sinó també en la vessant econòmica i “anar de la mà per activar l’escut social”. Així, ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona va suspendre el pagament de lloguers públics però no té competències en l’àmbit privat, motiu pel qual ha instat l’Estat a prendre decisions.

L’alcaldessa ha reconegut que aquesta segona setmana és “molt més complicada” que l’anterior i ha assegurat que des del consistori es mobilitzarà “el que calgui” per donar tot el suport que necessiti el sistema sanitari. Pel que fa a les residències, ha expressat la seva preocupació però ha assegurat que es treballa per ser “proactius” i “no trobar sorpreses com les que s’han vist aquests dies en algunes residències”.

Anàlisi posterior

Per últim, Colau ha valorat que quan passi la crisi sanitària “ja arribarà el moment de fer revisió” de com s’ha gestionat tot plegat, tot i que posant sobre la taula que és una situació “inèdita” per a tots els nivells de l’administració, la població i el sistema sanitari. Ha reconegut però que segur que hi ha “errors” i coses millorables que s’hauran d’analitzar més tard.

L’alcaldessa sí ha reflexionat que la crisi sanitària ha fet aflorar un tema estructural com són les retallades en l’àmbit sanitari i el nivell d’importància que se li ha de donar al sector: “En qüestions bàsiques no es pot permetre l’especulació ni la privatització ni les retallades perquè quan arriben moments crítics es veu de què estem parlant”. En aquest sentit, ha valorat que la crisi servirà perquè les coses no tornin a ser com abans sinó que s’ha de sortir de la situació “aprenent lliçons”.