Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Colau continua investigada mentre la seva defensa demana l’arxivament del cas per subvencions irregulars

|

- Publicitat -

Els advocats defensors de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han sol·licitat que s’arxivi la investigació judicial sobre les subvencions a entitats afins per “l’absència d’irregularitats” i “la correcció en la tramitació administrativa dels expedients”. En l’escrit, avançat per ‘El Periódico’ i al qual ha tingut accés l’ACN, la defensa al·lega també que hi ha una “absoluta falta d’intervenció directa o indirecta” de Colau en l’adjudicació de les ajudes, que només va intervenir en l’aprovació definitiva per part de la comissió de govern, que les va aprovar per unanimitat. Segons els advocats, els documents incorporats i les declaracions acrediten que els fets no són delictius, i no veuen necessari fer cap altra diligència.

El jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona va admetre fa unes setmanes una querella contra Colau interposada per la poc coneguda Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica. El jutge instructor va citar Colau com a investigada per possibles delictes de prevaricació, malversació de fons públics i altres irregularitats en la concessió d’ajudes a entitats com l’Observatori DESC, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica o Enginyers sense Fronteres, entitats amb les quals Colau tenia vincles personals i ideològics.

Publicitat

Per Colau i la seva defensa, la declaració de la interventora municipal va ser important, ja que va afirmar que totes les subvencions eren legals. A més, la fiscalia, que ja havia arxivat prèviament una investigació pels mateixos fets, va oposar-se a la petició de l’acusació particular de demanar tots els expedients de subvenció a diverses entitats durant el mandat de Colau.

Els lletrats qualifiquen la declaració de la interventora d'”àmplia, detallada, rigorosa i professionalment solvent” i, segons la seva opinió, “polvoritza” totes les “conclusions incriminatòries” recollides a la querella i escrits posteriors de l’Associació per a la Transparència. Així, detallen que la funcionària va explicar que els expedients “complien amb la legalitat pressupostària i financera”, va precisar que aquests compten amb un informe de la gerència de serveis socials en què es justificava l'”excepcionalitat” d’atorgar aquestes subvencions de forma directa, pel seu interès públic i perquè l’entitat sol·licitant és l’única que pot dur a terme aquesta tasca.

La petició de sobreseïment destaca també que les “observacions” que va realitzar la interventora sobre algunes d’aquestes subvencions no tenen caràcter “suspensiu”, “ni són una advertència d’il·legalitat”, tal com va aclarir la testimoni. La interventora va negar que aquestes observacions “revelessin la concurrència d’un delicte”.

A l’escrit es recorda que Colau, en arribar a l’Ajuntament de Barcelona, va eliminar la facultat exercida per alcaldes anteriors d’atorgar directament les subvencions, demanant que aquesta facultat es delegués a les diferents gerències. “No existeix a la causa, ni s’ha practicat cap mitjà de prova que contradigui el que ha manifestat la nostra representada, sinó tot el contrari; les seves manifestacions s’han vist ratificades per la instrucció practicada”. Els advocats també posen en relleu que “hi ha una identitat gairebé absoluta” entre la querella i la denúncia que es va presentar abans a la fiscalia per una altra entitat, que va ser arxivada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut