Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Clam de l’oposició per rellevar amb urgència Rafael Ribó com a Síndic de Greuges

|

- Publicitat -

CUP, ECP, Cs i PPC han exigit que la Sindicatura de Greuges es renovi amb urgència i que es faci el relleu de Rafael Ribó al capdavant de l’òrgan. D’altra banda, el PSC-Units n’ha demanat la dimissió i el partit d’ultradreta Vox n’ha demanat la seva supressió. De fet, la majoria de l’oposició ha acusat Ribó d’haver actuat “de part”. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha explicat que ja ha demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i que ja ho va fer amb l’expresident de la cambra Roger Torrent, que s’activi el mecanisme per rellevar-lo. “Tot depèn de vostès”, ha dit el Síndic, dirigint-se als diputats. El Síndic ha presentat davant la cambra l’informe corresponent al 2019.

La diputada del PSC-Units Marta Moreta ha retret al Síndic que hagi estat “el defensor del Govern” i no del ciutadà. La socialista ha considerat que en els últims anys el Síndic no ha actuat amb “imparcialitat”, “objectivitat” i “independència”. “S’ha saltat les regles ètiques i morals que distingeixen el seu càrrec”, ha apuntat. Per això, la socialista ha emplaçat Ribó a dimitir i que no esperi que els grups parlamentaris el substitueixin.

Publicitat

El diputat de Vox Sergio Macián ha defensat que el Síndic actua com una “corretja de transmissió ” del Govern independentista. Macián ha anunciat que la formació promourà les modificacions necessàries per “derogar” i “suprimir” la figura del Síndic. En concret, considera l’oficina del Síndic una “duplicitat” amb el Defensor del Poble i una “oficina de col·locació”. Cs ha denunciat que Ribó “es perpetua en el seu mandat de forma gairebé eterna”, l’ha acusat de “blanquejar el procés”. El diputat Nacho Martín Blanco ha carregat per la seva “falta de neutralitat” i ha advocat, també, per canviar el sistema de nomenaments.

En la mateixa línia s’hi ha referit la diputada del PPC Lorena Roldán, que ha dit que “sempre ha estat un síndic de part” i que Ribó “no és l’exemple del que hauria de ser un bon síndic”. “No m’estranya que tinguin problemes per rellevar-lo; els costarà trobar un substitut que estigui sempre donant suport a la causa”, ha etzibat. El diputat de la CUP Carles Riera ha exigit el relleu urgent de Ribó al capdavant de la Sindicatura de Greuges i ha reclamat que es canviïn els criteris pels quals es nomena el càrrec.

Finalment, des dels comuns, Joan Carles Gallego ha demanat que totes les forces polítiques comencin a parlar per assolir el més ampli consens i renovar així el Síndic, i també altres organismes amb el mandat caducat, com la Sindicatura de Comptes o la CCMA. “Les institucions no poden dependre de la mala o la bona entesa entre Junts i ERC”, ha afegit Gallego, que ha exigit sortir de la “paràlisi institucional”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut