Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Ciutadans registra una proposició de llei al Parlament per deixar d’obligar els comerços a utilitzar el català

El partit, malgrat estar a punt d'extingir-se, manté viva la persecució contra la llengua catalana

|

- Publicitat -

Ciutadans ha registrat una proposició de llei al Parlament de Catalunya per deixar d’obligar els comerços a utilitzar el català en les retolacions dels establiments o l’atenció als clients. El president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, ha manifestat que amb aquesta iniciativa volen “liberalitzar l’ús de les llengües en el comerç”. El diputat ha assegurat que hi ha “patrulles lingüístiques” que “es dediquen a denunciar els comerços i els treballadors que no els atenen en català”. Ha denunciat “assetjament” contra treballadors d’establiments “perquè tenen el suport de la legislació catalana” en matèria lingüística. La formació també exigeix la devolució de les multes que s’hagin imposat fins ara sobre aquesta qüestió.

Des del Portal de l’Àngel, un dels epicentres comercials de Barcelona, Carrizosa ha carregat contra el “nacionalisme intervencionista que ha optat per la pressió al castellà per, suposadament, per afavorir el català”, ha dit. El diputat ha insistit en defensar que els comerciants puguin atendre la clientela amb l’idioma que vulguin perquè el “comerç s’adapta al mercat”.

Publicitat

El president del grup ha argumentat que “molts membres denunciats són de la comunitat llatina” i ha valorat que “cal ser una persona amb molt pocs escrúpols per assetjar una altra persona que segurament fa molt poc temps que està a Catalunya i que encara no entén bé el català”. Carrizosa ha subratllat que “no és necessari que l’administració es faci antipàtica a la ciutadania” en relació amb l’ús del català. Per això, ha afirmat que volen “derogar” tots aquells punts de la llei de consum i de política lingüística que consideren uns “aparells repressius contra els idiomes”.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Carrizosa ha explicat que encara no s’han reunit amb els altres grups parlamentaris per aconseguir el seu suport. Dona per fet el de Vox i PP, però no el del PSC “pels pactes que tenen amb el separatisme i la complicitat que sempre han demostrat per donar cobertura al català a tota costa”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut