Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Ciuró: “Tenim dret a defensar-nos dels que ens fumen coces des de Castella i Lleó”

La consellera ha estat contundent contra la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules: “Quan a la gent se li veta la llengua, té dret a revelar-se”

Agències 29/01/2022

“Tenim dret a defensar-nos dels que ens fumen coces des de Castella i Lleó”, així s’ha expressat aquest dissabte la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en un acte de JxCat a Castelldefels. Ciuró ha defensat el model d’immersió lingüística, ha criticat la imposició del 25% del castellà a les aules i ha considerat que “quan a la gent se li veta la llengua, té dret a revelar-se”. Per la seva part, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha defensat la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern i el dret a decidir dels ciutadans del Pirineu. A parer seu, “són una oportunitat” pel territori, que “es mereix poder situar-se al món”.

En un acte que ha finalitzat una gira de JxCat arreu de Catalunya per preparar les eleccions municipals del 2023, Ciuró ha demanat “plantar cara” a la sentència que obliga a fer un 25% de classes en castellà tot recordant que la immersió lingüística és “el pal de paller de la cohesió i del progrés” de Catalunya. A parer seu, cal fer front a “aquells que viuen per confrontar-nos” com fan “aquells que fan ara política des de Castella i Lleó”.

Per altra banda, el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha justificat el “no” de Junts per Catalunya a la reforma laboral perquè, segons ell, “és un maquillatge de la reforma laboral del PP” i “no té en compte el marc laboral català”. A més ha criticat que no compta amb els autònoms o les petites i mitjanes empreses. Paral·lelament, Cleries ha aprofitat la seva intervenció per demanar una vegada més que s’investiguin els atemptats del 17 d’agost: “Catalunya demana saber la veritat i nosaltres ho defensarem”.

En al·lusió a ERC, Cleries ha assegurat que “defensar Catalunya des de Madrid no és fàcil mentre algunes forces estan entregades a no sabem què”. A més, ha justificat el “no” de la seva formació a tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). “Els últims 10 anys de cada 100 euros pressupostats a Catalunya només n’han arribat 66”, ha criticat tot recordant que a Madrid arriben 114 euros per cada 100 euros pressupostats. En aquest sentit, el portaveu de JxCat al Senat ha recordat que “l’actual sistema de finançament està caducat des de fa vuit anys” i ha fet broma tot assegurant que si fos un iogurt “caminaria sol per la nevera”.