Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Ciuró pressiona a JxCat no “autoexcloure’s” d’un futur pacte amb el PSC: “Hem de jugar la mateixa partida que tothom”

|

- Publicitat -

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, no ha descartat un possible pacte amb el PSC per governar la Generalitat en el futur. “El que no farem nosaltres és autoexcloure’ns del terreny de joc, que és el que voldrien els nostres rivals polítics”, ha dit entrevistada per ‘Nació Digital’. La consellera, de JxCat, ha recordat que ERC sí pacta amb els socialistes al Congrés dels Diputats i ha remarcat que “les aliances són el fruit de cada conjuntura”. “Hem de jugar la mateixa partida que juga tothom”, ha assenyalat. A més, ha advertit que “el 52% independentista són els pares” per la manca d’unitat” des del “minut zero” amb ERC i la CUP.

Sobre com afrontarà l’independentisme la més que probable obertura de judici a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no ha volgut valorar com han d’actuar ERC i la CUP i ha posat el focus en l’article del reglament que preveu suspendre els diputats a qui s’obre judici per casos vinculats a la corrupció. Per a Ciuró, “l’error matriu és carregar-se la presumpció d’innocència a través de l’esmena”, que van acordar JxSí i la CUP fa dues legislatures, “perquè això deixa la porta oberta a qualsevol discrecionalitat”. S’investiga Borràs per quatre presumptes delictes de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i continuat de malversació de fons públics per suposats fraccionaments de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Publicitat

Preguntada per l’acord sobre el català a l’escola del qual JxCat es va desdir després de firmar-lo amb ERC, PSC-Units i En Comú Podem, ha defensat que la seva formació se n’hagi retirat i ha dit que ho fan per “modificar” i “perfectir” l’entesa. “Tenint en compte que els tribunals fan política, hem de jugar amb intel·ligència per superar el marc jurídica, i això interpel·la partits i entitats”, ha assenyalat. La proposta que mantenen republicans, socialistes i comuns declara el català com a “llengua pròpia de Catalunya”, que està “normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”, però, també apunta que el castellà “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”, la qual cosa ha generat crítiques d’entitats en defensa de la immersió en català i de la CUP.

Als anticapitalistes, Ciuró els ha demanat “aclarir què defensen” perquè els veu “indispensables” per a un acord sobre l’escola catalana. “Quan es manifestin, hem de veure com se senten interpel·lats”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut