Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

“Centrem”: El nou partit d’Àngels Chacón que és tota una declaració d’intencions

|

- Publicitat -

La política catalana tindrà ben aviat un nou partit. ‘Centrem’ és el nom de la nova formació que liderarà l’exconsellera Àngels Chacón, i que aplegarà els entorns de PDECat, Convergents, Lliga Democràtica i Lliures. Així ho ha avançat ‘La Vanguardia’ i han confirmat a l’ACN fonts del partit que es presentarà l’11 de gener a Barcelona. La nova marca consta al registre del Ministeri d’Interior des del 28 de desembre, i ja s’hi vincula una pàgina web -encara no operativa-: centremcatalunya.cat. A la direcció provisional del registre hi consta la regidora i portaveu de JxCat a Sant Just Desvern, Laia Flotats.

Chacón, fins fa unes setmanes secretària general del PDeCAT, encapçala el nou partit del centre catalanista amb la intenció de presentar-se a les eleccions municipals del 2023. La formació defensarà una millora de l’autogovern de Catalunya i rebutjarà la unilateralitat, si bé no renunciarà a la independència.

Publicitat

A banda de Chacón, la cap de files de la Lliga, Àstrid Barrio, també hi tindrà un paper protagonista. S’espera que també s’hi vagin apropant dirigents de l’extinta CiU com Roger Montañola o Antoni Fernández Teixidó. Exdirigents de CDC i el PDeCAT propers a Pascal com ara Carles Campuzano o Lluís Recoder no veuen el nou projecte amb mals ulls, tot i que de moment no s’hi sumarien.

No hi seran el partit d’Units -de Ramon Espadaler, i que ara s’integra al grup parlamentari del PSC-, ni el PNC de Marta Pascal -tot i haver assistit a diverses reunions per formar aquest nou partit catalanista. Tampoc en formarà part l’exfundador de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch.

Municipals 2023

Chacón té la voluntat que el nou partit ja es presenti en alguns municipis a les eleccions del 2023. Com que el PDeCAT és el partit que té drets electorals, ja no es presentaria sota les seves sigles en aquests comicis locals. I ho faria a partir de coalicions que aixoplugarien la marca del nou partit de Chacón.

Tal com va explicar l”Ara’, la situació aboca alcaldes i alcaldesses del PDeCAT a escollir entre sumar-se al nou partit de Chacón o bé apostar pel projecte de Junts per Catalunya, que ja fa mesos que treballa per seduir-los. Els batlles i batllesses del PDeCAT tindran “llibertat” per negociar les llistes, segons preveuen els estatuts del partit nacionalista.

De fet, batlles com els de Figueres, Lloret de Mar o Martorell ja han registrat la seva pròpia marca municipal sota el nom de ‘Junts’, per evitar que JxCat en presenti una llista alternativa. No descarten, però, arribar a un acord amb el partit que lideren Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.

En roda de premsa, el secretari general adjunt del PDeCAT, Marc Solsona -alcalde de Mollerussa i exdiputat de JxCat al Parlament- reconeixia les “afinitats i complicitats” amb el nou partit de Chacón. Solsona va afirmar que el PDeCAT “acompanyarà” Centrem en la seva fundació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut