Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Catalunya disposa de 335.000 d’euros per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil

El Gobierno ha repartit 3 milions d’euros en matèria de Memòria Democràtica, seguint les recomanacions d’organismes internacionals de Drets Humans

Agències 02/04/2021
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, durant la reunió del Comitè Tècnic de Seguiment del temporal Gloria a la seu de la delegació el 22 de gener de 2020 (Horitzontal)

El Gobierno ha destinat 335.000 euros en matèria de Memòria Democràtica per “buscar, identificar i dignificar” persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura a Catalunya. Segons un comunicat de l’executiu, la inversió forma part dels 3 MEUR que l’Estat ha repartit entre les comunitats autònomes a través de la Conferència Sectorial de Memòria Democràtica. Concretament, 2 MEUR es repartiran per exhumacions i el milió restant es destinarà per a activitats de divulgació dels treballs, de dignificació dels llocs d’enterrament així com de promoció de llocs de memòria. Amb aquesta inversió, el govern espanyol defensa que es reverteixen les retallades de l’anterior govern del PP.

La delegada del Gobierno a Catalunya, Teresa Cunillera, ha posat en valor “l’impuls” de l’executiu de Pedro Sánchez pel que fa les polítiques de memòria històrica. I ha recordat que s’està treballant per una nova llei de Memòria Democràtica que haurà de ser aprovada a les Corts.

El repartiment de recursos s’emmarca en la Pla 2020-2024 de fosses que pretén donar resposta a les recomanacions que els principals organismes internacionals de Drets Humans han fet a Espanya. L’objectiu del pla és intervenir en un total de 557 fosses de totes les comunitats autònomes i revertir la situació creada el 2013, quan les polítiques de memòria històrica es van quedar sense pressupost.

D’altra banda, el govern espanyol també recorda que recentment ha aprovat subvencions directes a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per actuacions relacionades amb Memòria Democràtica per un import total de 750.000 euros per a tot l’estat espanyol. Entre les inversions, destaquen tres projectes a Polinyà, Terrassa i Torelló.