El Govern ha presentat aquest dimecres la iniciativa Catalunya Talent Bridge, per incorporar investigadors que actualment treballen als Estats Units al sistema català de centres de recerca i universitats. La iniciativa està dotada amb prop de 30 milions d’euros fins al 2028 i preveu acollir 78 investigadors en diferents estadis de la seva carrera amb la idea de donar resposta a la incertesa que l’Administració de Donald Trump ha generat entre els científics establerts a aquell país. Per articular aquesta atracció de talent, s’utilitzaran convocatòries ja creades i reconegudes, concretament el programa ICREA, el Pla Serra Húnter i el programa Beatriu de Pinós, que oferiran més places. També es farà una crida per treballar als centres CERCA.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha encapçalat la presentació del programa Catalunya Talent Bridge, que vol obrir la porta a 78 investigadors de qualsevol nacionalitat que estiguin treballant als Estats Units. Ho ha fet en un acte al Palau de la Generalitat davant dels rectors de les universitats catalanes i dels directors dels principals centres de recerca i de les infraestructures científiques del país.
Illa ha destacat que aquest programa “no va en contra de ningú” sinó que busca “bastir ponts” -d’aquí el nom de la iniciativa- davant una “oportunitat inesperada” amb què s’han trobat, la incertesa que ha generat el president dels Estats Units, Donald Trump, amb restriccions pressupostàries en l’àmbit de la recerca i l’educació superior i amenaces a la llibertat científica al país.
El president de la Generalitat ha recalcat que el Catalunya Talent Bridge és un programa a favor de la ciència. “Hi ha bastants governs que no només no són prociència, sinó que són anticiència i això causa un terrible dany a les societats”, ha advertit. Illa ha incidit en el caràcter en positiu del programa dient que també és “proacadèmia”, “protalent” i “proprosperitat” i alineat amb iniciatives similars en l’àmbit europeu.
La consellera de Recerca, Núria Montserrat, ha assenyalat que aquesta inversió presenta “un rendiment altament eficient i estratègic”, que “es tradueix en retorts immediats i múltiples, com publicacions d’impacte, creació de llocs de treball altament qualificats, col·laboracions internacionals i innovacions amb aplicacions directes en sectors econòmics i també en sectors socials”.
El departament que dirigeix Montserrat ha volgut fer un programa d’acord amb la mida i potencial de Catalunya per no tensionar el sistema de recerca ni generar falses expectatives. Per això han recorregut a ‘portes d’entrada’ ja existents per als investigadors d’excel·lència i el que permet ara el Catalunya Talent Bridge és incrementar-ne les places amb una secció específica per als investigadors que actualment estiguin treballant als Estats Units.
Entre totes les convocatòries del pròxim any d’aquests programes que s’utilitzaran hi haurà un augment de 26 places. El pla és atraure, d’aquí al 2028 i amb les diverses convocatòries anuals, 78 investigadors.
De manera més detallada, el programa Beatriu de Pinós, que ofereix contractes de 3 anys a investigadors postdoctorals, incrementarà en un 20% les places de la convocatòria del 2025, que passaran de 54 a 65 i aquest increment servirà per atraure específicament científics ara als Estats Units. El Pla Serra Húnter Sènior, destinat a incorporar personal docent i investigador amb capacitat de lideratge i experiència internacional amb contractes de fins a 5 anys, preveu passar de 10 places, en la darrera convocatòria, a 14.
El programa ICREA, que va oferir 20 places en l’última convocatòria, en preveu 25 per a la següent. Aquest programa ofereix contractes permanents per incorporar investigadors amb trajectòries d’excel·lència a nivell internacional. Actualment hi ha més de 300 professors d’investigació ICREA. El Catalunya Talent Bridge es completa amb una crida de 6 places cada any per treballar a la xarxa de centres CERCA, una per a àmbit temàtic.
El criteri prioritari de selecció serà l’excel·lència i, a la pràctica, el programa també pot significar una porta de retorn per a investigadors catalans que vulguin tornar a casa.