Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Catalanofòbia en la seva màxima expressió: deneguen la nacionalitat a una veïna de Santa Margalida perquè només sap català

La dona, d'origen africà, resideix al poble des de fa 20 anys i ha aprovat dos cursos de castellà

|

- Publicitat -

La catalanofòbia continua desfermada a les Illes Balears, on els drets de les persones catalanoparlants s’han vist reduïts a poc a poc des que va constituir-se el govern del PP amb l’extrema dreta de Vox. Aquesta vegada, li ha tocat el rebre a una veïna de la localitat de Santa Margalida, a qui han denegat la nacionalitat espanyola perquè només domina el català i, en canvi, té alguns problemes per a comprendre i expressar-se en castellà. La sentència de l’Audiència Nacional ho ha justificat al·legant que, com que no podia expressar-se correctament en castellà, la dona “no ha justificat prou suficient grau d’integració a la societat espanyola”.

La dona, d’origen africà, fa més de 20 anys que viu al municipi mallorquí, on s’ha integrat com a catalanoparlant. Durant el procés de renovació de la nacionalitat, va mantenir l’entrevista amb el jutge encarregat del Registre Civil, qui va determinar que la dona “no parla ni entén el castellà”. Davant la denegació de la nacionalitat, la dona va presentar un recurs.

Publicitat

La seva defensa va justificar els problemes de comprensió del castellà al nerviosisme i l’estrès del moment. A la vegada, la defensa assenyalava que és totalment “versemblant i lògic” que “una persona que viu des de l’any 1996 a les Balears, que mai ha residit a Espanya fora d’aquesta comunitat autònoma i que l’idioma que sempre ha parlat, amb el qual es comunica amb els seus veïns i autoritats, el quotidià del seu dia a dia, és l’idioma oficial català“.

 

Et pot interessar  VIDEO | L'humorista Txabi Franquesa deixa amb un pam de nas una dona que fa 60 anys que viu a Catalunya i no s'ha dignat a aprendre català
Publicitat

Opinió

Minut a Minut