Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Cas ‘Volhov’: La Fiscalia Europea investiga una conversa de David Madí sobre els fons Next Generation

|

- Publicitat -

La Fiscalia Europea ha demanat al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona que li remeti la gravació d’una trucada telefònica de l’empresari David Madí on parlava del repartiment dels fons europeus Next Generation, segons ha publicat ‘El Periódico’ i han confirmat fonts jurídiques a l’ACN.

El ministeri públic vol saber si Madí, exdirigent de CDC, va planejar aconseguir irregularment aquests fons, cosa que podria suposar un delicte de frau de subvencions de la Unió Europea (UE). La investigació s’ha obert després que el jutge del cas ‘Volhov’ li enviés la transcripció de la conversa, tot i l’oposició de la fiscalia espanyola i les defenses. L’Audiència de Barcelona va avalar l’enviament de la conversa a la fiscalia amb seu a Luxemburg.

Publicitat

La conversa en qüestió es va produir el 20 d’octubre del 2020 entre Madí i el consultor financer Joan Ferran Oliva, i en ella Madí deia que, juntament amb altres persones de Foment del Treball, patronal a la qual ell assessora, es va reunir telemàticament amb Iván Redondo, aleshores cap de gabinet del president espanyol, Pedro Sánchez.

El magistrat Joaquín Aguirre va enviar primer una transcripció de la conversa i una part de la documentació, com la recollida en els escorcolls. “El que cal fer és establir un canal per entrar. Vam tenir una reunió, de petit comitè, amb Iván Redondo, i ens ho va explicar allà… Això serà un berenar de negres… Els plantejaments són 140.000 milions d’euros”, deia Madí per telèfon. Per als investigadors, aquesta conversa podria evidenciar que es va informar del procés de repartiment dels fons europeus abans de l’anunci del govern espanyol.

La conversa intervinguda per la Guàrdia Civil va tenir lloc uns dies abans que Madí fos detingut en el marc de l’operació Volhov de presumpta corrupció juntament amb una vintena de persones més, entre elles l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell o l’empresari Oriol Soler. En aquesta operació es van practicar una trentena d’entrades i registres efectuats aquell 28 d’octubre.

En fer-se pública aquesta conversa amb el consultor financer, Madí va negar qualsevol connotació delictiva. La seva defensa, a més, va presentar al jutjat un escrit amb la convocatòria que va fer Foment als seus membres respecte a la reunió virtual amb Iván Redondo. La seva intenció era demostrar que aquesta trobada no va ser clandestina ni secreta. Madí al·legava també que ell parlava d’oferir un servei d’assessorament als seus clients per presentar projectes i sol·licitar ajudes europees.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut