Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Capella insisteix al govern espanyol que apliqui la llei d’habitatge: “En 10 anys el lloguer ha pujat un 62% a Barcelona”

Avisa que "sense la llei de contenció de rendes, el mercat continua funcionant de forma salvatge"

|

- Publicitat -

La consellera de Territori, Ester Capella, ha tornat a insistir al govern espanyol perquè publiqui l’índex de referència del preu del lloguer inclòs en la llei d’habitatge. “És una necessitat urgent perquè sense la llei de contenció de rendes, el mercat continua funcionant de forma salvatge“, ha sentenciat Capella en declaracions als mitjans aquest dilluns després de la publicació del preu lloguer mitjà a Catalunya en el primer semestre. En aquest sentit, la conseller ha destacat que en deu anys, el preu ha pujat un 62,1% a Barcelona ciutat i un 43,6% a la resta de Catalunya. “No hi ha cap societat que pugui resistir aquestes pujades”, ha subratllat Capella.

Segons les darreres dades actualitzades per l’Incàsol, el lloguer a la capital catalana ha marcat un nou màxim històric entre abril i juny i s’ha enfilat fins als 1.123,56 euros de mitjana, 36 euros més que el primer trimestre. De mitjana entre els dos trimestres, s’ha situat en els 1.104,97 euros. Entre abril i juny s’han signat 10.328 contractes, un 9,5% menys que el mateix període de fa un any (11.443) i un 5,1% menys que entre gener i març (10.890).

Publicitat

A Catalunya, de mitjana el lloguer s’ha enfilat fins als 830,34 euros durant el segon trimestre, 17,47 euros més que el primer trimestre; i el nombre de contractes ha baixat fins als 34.981, un 6,36% menys que fa un any (37.355). Si es té en compte el primer semestre, el preu mitjà a Catalunya s’ha situat en els 821,43 euros, un 9,7% més, mentre que a Barcelona ciutat l’increment ha estat del 12,7%, fins als 1.105 euros, segons ha recordat la consellera.

En declaracions als mitjans, la consellera ha tornat a demanar al govern espanyol que destini una part del parc d’habitatges de la Sareb a lloguer social de forma gratuïta. En aquest sentit, ha recordat que els ciutadans ja van pagar el rescat bancari. “Vam rescatar els bancs, els vam netejar els seus balanços i ara de nou a través de les cessions que es van fer des del govern espanyol es pretén que tornem a pagar”, ha criticat.

Et pot interessar  El Govern envia el requeriment a l’Estat per reclamar que el topall del lloguer inclogui l’índex català

Capella ha tornat a exigir al govern espanyol que posi en marxa la llei d’habitatge per poder aplicar la contenció de rendes en les zones declarades tenses i ha exigit al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que deixi de fer “interpretacions pròpies de l’advocacia de l’Estat”.

D’altra banda, la consellera ha comparat els preus del lloguer d’habitatge coneguts aquest dilluns amb els de fa deu anys, agafant de referència el primer semestre entre 2013 i 2023, i ha advertit que la pujada ha estat del 62,1% a Barcelona ciutat i del 43,6% a Catalunya.

Ningú en aquest país ha vist incrementat el seu salari en la mateixa proporció que puja el preu dels lloguers“, ha comentat Capella, que ha recordat que el Salari Mínim Interprofessional és que 1.080 euros davant els 1.105 euros de mitjana a la ciutat de Barcelona o els 821,43 euros a Catalunya, si es fa la mitjana dels dos primers trimestres de l’any.

Capella ha recordat les mesures que ha engegat el govern per afrontar la crisi de l’habitatge i s’ha referit als 144 milions en ajudes al lloguer anunciades la setmana passada o a la intenció de l’Executiu de construir uns 10.000 habitatges públics fins al 2026. Preguntada per si aquesta xifra podria augmentar, la consellera ha admès que amb les dades conegudes avui “podria ser que poguéssim anar més enllà”.

En qualsevol cas, ha comentat que properament detallarà terminis per augmentar el parc públic d’habitatge, que actualment se situa en l’1,7% a Catalunya davant el 10% de la mitjana europea, segons ha indicat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut