Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Capella deixa en ridícul la fiscalia i recorda que el penediment ja no és requisit per atorgar permisos

La fiscalia, rabiosa, va presentar un recurs contra el permís de 72 hores atorgat a Jordi Cuixart

Redacció 20/02/2020
Pla mitjà de la consellera de Justícia, Ester Capella, compareixent en comissió al Parlament. Imatge del 3/02/2020

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha replicat a la fiscalia que el penediment ja no és requisit per atorgar permisos als presos, en referència al recurs presentat contra el permís de 72 hores atorgat a Jordi Cuixart. “El penediment és una reminiscència del passat”, ha dit en declaracions a TV3, on ha remarcat que els codis penals parlen ara de “responsabilització dels fets” i no de penediment. “Ells han assumit els fets, discrepen de la qualificació jurídica”, ha afegit. D’altra banda, en preguntar-li sobre l’informe del Consell d’Europa que parla de maltractaments a les presons catalanes, la consellera ha explicat que les càmeres a les sales d’escorcoll i contenció es començaran a posar a Brians i Ponent abans de l’estiu.

Capella ha remarcat que la tendència ha de ser que els centres penitenciaris més antics incorporin més càmeres, de forma que hi hagi una per intern, com ja passa a les noves.

També ha donat dades sobre maltractaments. Des del 2017 s’han fet 152 investigacions, amb cinc expedients disciplinaris i cinc sancions de suspensió de sou i feina.

Sobre l’article que ha escrit el fiscal del Suprem Javier Zaragoza, que aposta per endurir el Codi Penal, Capella ha constatat que a ell “li deu semblar poc dura la sentència”, però ha remarcat que catedràtics de Dret Penal aposten per reformular els codis perquè no poden ser com els del segle XIX i segle XX.