Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Campuzano espera que la legislatura espanyola que s’iniciï comporti una revisió “a fons” de la llei de dependència

Es publiquen al DOGC les tarifes dels serveis socials que donen compliment a l'acord amb patronals i sindicats

|

- Publicitat -

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, espera que la legislatura espanyola que s’iniciï comporti una revisió “a fons” de la llei de dependència i un nou sistema de finançament. Així ho ha dit el conseller en una roda de premsa en la qual ha assegurat que la revisió del sistema de finançament d’atenció a la dependència serà una de les primeres qüestions que el Govern plantejarà al nou executiu espanyol. Campuzano també ha explicat que aquest dijous el DOGC ha publicat les tarifes dels serveis socials que milloren el preu d’aquests serveis per a l’any 2023, és a dir, l’aportació de Drets Socials per finançar la xarxa d’atenció pública. L’import total derivat de l’augment de tarifes és de 127 milions d’euros.

D’aquests, 56,1 milions corresponent al 4% d’increment general de les tarifes del 2023, 29,2 milions al 2,08% d’increment corresponent als sobrecostos generats per l’augment del preu de l’energia i 41,7 milions a altres increments corresponents a millores específiques de tarifes.
D’aquesta manera, es dona compliment a l’acord amb patronals i sindicals formalitzat al juny per millorar les condicionals laborals dels treballadors del tercer sector.

Publicitat

Per tant, l’import total derivat de l’augment de tarifes és de 127 milions d’euros. Amb aquest increment, el cost total dels serveis proveïts dins la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública per a 2023 serà de 1.530,7 milions d’euros.

Objectiu: revisar la llei de dependència

El Govern fa temps que planteja un problema d’infrafinançament en l’atenció a la dependència, segons Campuzano. “Ja anem tard”, s’ha queixat. Amb tot, ha assegurat que en l’acord PSOE-Sumar es reconeix que cal anar a un sistema de finançament de 50-50. Per això, ha dit, cal ser capaços d’entrar-hi a fons i veure els “compromisos” del nou executiu.
“És prioritari abordar la revisió del finançament del sistema”, ha indicat advertint que amb l’actual sistema i el dèficit fiscal hi ha llistes d’espera, salaris baixos al sector i absència d’inversions en estructures socials.

“Les projeccions demogràfiques són un veritable tsunami demogràfic”, ha avisat pronosticant que sense més recursos el que passarà en els pròxims anys és que el gruix de la població dependrà d’un sistema “de poca qualitat”.

Balanç positiu

Durant la roda de premsa, el conseller ha remarcat que ha estat una setmana important per al Departament, ja que dimecres el ple del Parlament va convalidar el decret que augmenta l’import màxim dels ajuts a places de residència fins a 1.239 euros al mes i aquest dijous s’ha publicat al DOGC l’actualització dels preus dels serveis prestats per entitats del tercer sector.

Campuzano ha fet un balanç positiu dels objectius marcats per al 2023 i ha assegurat que s’està invertint més que mai en polítiques socials. També ha indicat que aquest any s’han creat més de 2.000 places noves en els àmbits residencials i d’atenció diürna per a persones grans i persones amb discapacitat i ha avançat que les properes setmanes s’iniciarà el procés per crear-ne 921 més en residències, llars i centres de dia.

En total, per tant, ha afirmat que a principis de l’any vinent hi haurà més de 3.000 places noves en l’àmbit de la gent gran i les persones amb discapacitat respecte fa un any i ha fet valdre l’esforç en creació de noves places. També ha apuntat que calculen que prop de 5.000 persones s’afegiran a les 11.000 que ja reben prestacions econòmiques per accedir a una plaça de residència.

Unificació de la convocatòria de subvencions

D’altra banda, el titular de Drets Socials ha explicat que estan treballant per unificar les dues convocatòries existents de subvencions a entitats en una de sola amb un model que es vol treballar conjuntament amb les entitats. Segons ha dit, la previsió és que aquesta convocatòria per a les subvencions del 2024 pugui sortir ja aquest mes de novembre per un període d’un any.

La previsió de cara a l’any que ve es faran ajustos si cal per millorar el format i es convocarà ja amb caràcter plurianual. “És una unificació per invertir més i millor i d’una manera més racional”, ha dit. Així, s’ha mostrat convençut que es podrà acabar la legislatura amb convocatòries de subvencions plurianuals que es resolguin abans de l’inici de l’any en curs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut