Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Campuzano denuncia “l’infrafinançament crònic” de l’Estat al sistema de dependència: “És una situació insostenible”

|

- Publicitat -

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha denunciat “l’infrafinançament crònic” per part de l’Estat espanyol al sistema de dependència a Catalunya i ha reclamat més recursos. En declaracions a l’ACN aquest dimecres a Madrid, on participa en la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials, Campuzano ha explicat que el Govern s’ha oposat a la proposta de l’executiu espanyol de modificació d’un decret perquè “regula obligacions, però no les finança”. La proposta ha tirat endavant igualment amb el suport de les autonomies governades pel PSOE i, segons el Ministeri de Drets Socials, servirà per revertir retallades mitjançant la “millora de les prestacions i els serveis mínims de dependència”.

Campuzano ha argumentat que, malgrat que “es plantegen millores”, el decret no resol un “problema molt de fons” que és que “l’Estat es dedica a regular obligacions per a Catalunya en l’àmbit de l’atenció a la dependència, però no contempla els recursos per finançar-les”. “És una situació insostenible i, per tant, hem votat que no”, ha afirmat.

Publicitat

Es destina un percentatge del PIB baix en comparació a altres països

“Plantegem la necessitat d’un debat molt seriós en el conjunt de l’Estat per fer sostenible el sistema d’atenció a la dependència”, ha dit Campuzano, que ha remarcat que el govern espanyol hi dedica el 0,9% del PIB quan els països de l’entorn hi destinen entre el 2 i el 4%.

Campuzano també ha denunciat que l’Estat, des de la posada en marxa de la llei de dependència, només ha aportat 3.000 milions d’euros dels 18.000 que s’han invertit a Catalunya. La resta, 12.000 MEUR els ha aportat la Generalitat i 3.000 MEUR a través de copagaments. El conseller de Drets Socials ha dit que l’increment de recursos fet per l’actual executiu —1.800 MEUR en tres exercicis pressupostaris— no permet abordar la “magnitud de la tragèdia”.

Et pot interessar  Sánchez admet que l'execució a Catalunya és insuficient però ho justifica pels "colls d'ampolla" i l'alça de preus

A més, el conseller de Drets Socials ha advertit que el decret, que ara haurà de passar pel Consell de Ministres, implica una invasió de competències. “Deixa sense contingut la competència exclusiva de Catalunya en matèria de serveis socials”, ha criticat, i ha insistit que “a través d’aquestes pràctiques reguladores de l’Estat, aquesta competència es va buidant de contingut”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut