Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Cambray s’acomiada del Departament d’Educació després dels mesos convulsos: “Millorar i transformar l’educació ha estat l’únic objectiu”

El fins ara conseller recorda la feina feta des que va assumir el Departament d'Educació, mentre els sindicats educatius celebren el seu relleu

|

- Publicitat -

El fins ara conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s’acomiada del departament després que el president Pere Aragonès hagi anunciat una sèrie de canvis en el govern que afecten aquesta conselleria, així com la d’Acció Climàtica i la de Territori. La decisió de substituir Cambray per Anna Simó, tanmateix, no ha estat de mutu acord, com sí que ho han estat les substitucions de Jordà per Mascort i de Juli Fernàndez per Ester Capella.

A través d’un fil de Twitter, Cambray ha recordat tota la feina feta des que va assumir el lideratge del departament el 2021, tot i que les seves decisions sovint han topat amb el rebuig i les crítiques dels sindicats educatius, els quals han celebrat el seu relleu. El conseller, que traspassarà el càrrec aquesta tarda, ha assegurat que l’únic objectiu que ha perseguit és el de “millorar i transformar l’educació, sempre pensant en l’alumnat, prenent decisions necessàries i valentes en un moment complex”.

Publicitat

“No he volgut exercir de professional de la política. Només servir al país. Fent ‘que les coses passin'” ha piulat Cambray. Així, ha assegurat que des del Departament d’Educació han donat resposta a “demandes històriques” de la comunitat educativa, començant la reducció de ràtios, permetent la gratuïtat de l’I2 a les escoles bressol públiques, “racionalitzant el calendari escolar” i assolint la xifra més alta de docents de la història. Cambray també recordda el “creixement històric” de l’oferta de Formació Professional, les mesures adoptades per prevenir l’abandonament escolar, o l’impuls de les escoles rurals.

Finalment, el conseller també esmenta que des d’Educació s’ha posat l’ús del català “al centre del debat”, després de lliurar un “embat judicial” contra l’espanyolisme i la seva persecució a la immersió lingüística, i elaborant un pla d’impuls per defensar la llengua. Segons exposa el conseller, tot això ha estat possible perquè s’ha aconseguit revertir el gruix de les retallades que durant els últims 10 anys han patit els docents

Et pot interessar  Les oposicions a docents arranquen a Catalunya amb prop de 18.000 aspirants a 9.344 places
El principal sindicat educatiu, USTEC-STEs (IAC), celebra el relleu de Cambray

Cambray, tanmateix, deixa enrere múltiples crítiques per part de la comunitat educativa i els sindicats, que l’acusen de no haver dialogat ni escoltat prou les seves demandes. De fet, la portaveu del sindicat USTEC-STEs (IAC), Iolanda Segura, ha celebrat el relleu de Cambray, ja que demanava la seva dimissió des de l’octubre del 2022, quan es va anunciar l’avançament del calendari escolar. Segura creu que és el moment per reconduir mesures “imposades” com el calendari escolar, que a parer seu va ser un clar exemple de “mala gestió, d’equivocar-se en molts moments i de no haver tingut cap voluntat de reconduir la situació amb una dinàmica d’imposició i de no escoltar la part social, fins i tot de menysteniment”.

El sindicat veu el relleu a la conselleria amb Anna Simó com una oportunitat per emprendre un “full de ruta, un canvi de dinàmica i retornar al diàleg i la negociació”. En aquest sentit, situen el calendari escolar al capdavant de la llista de demandes, però també tenen clar que cal avançar en l’estabilització dels interins -un tema que “angoixa” a persones que porten treballant des de fa anys- i revertir les retallades amb un “bon acord”. El català, la inclusió o les altes temperatures a les aules són d’altres temes que volen abordar en els pròxims mesos.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut