Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Calvo es treu de la màniga que podran obligar les autonomies a limitar la mobilitat encara que no hi hagi estat d’alarma

|

- Publicitat -

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat aquest dijous que, quan decaigui l’estat d’alarma, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) podrà obligar les comunitats autònomes a restringir la mobilitat, a través de les anomenades accions coordinades i les ordres ministerials, si “hi ha una situació particular d’incidència”, al mateix temps que ha avisat que ara hi ha una “situació complicada” a Navarra, País Basc i Madrid.

“Si el Consell Interterritorial decideix que hi ha alguna comunitat en una situació de particular incidència, i ara mateix tenim Navarra, País Basc i Madrid amb una situació complicada, hi ha una acció jurídica, que es diu una acció coordinada [..] que el Tribunal Suprem ha dit cal complir-la obligatòriament en tot el territori”, ha defensat en una entrevista a Canal Sur recollida per Europa Press.

Publicitat

Referent a això, ha assegurat que és així perquè la Sala Tercera del Tribunal Suprem va avalar recentment que les decisions del Consell Interterritorial són d’obligat compliment en tot el territori. Calvo es referia a l’acte del TS que al març va rebutjar un recursos de Vox que demanava mesures cautelars contra el tancament perimetral de Madrid per Setmana Santa decretat per aquest òrgan, del qual formen part el Ministeri de Sanitat i els consellers autonòmics de Salut.

“Algú no ha reparat que aquest és un instrument molt interessant, obligatori, contundent i al mateixos temps flexible per a anar veient a cada dia, cada setmana, com anem evolucionant”, s’ha preguntat Calvo, sobre el Consell Interterritorial. D’altra banda, en declaracions als mitjans de comunicació durant una visita oficial a Valladolid, la vicepresidenta també ha defensat que gràcies a l’acció coordinada del Consell Interterritorial, a la legislació sanitària vigent i a l’aval dels tribunals, les comunitats podran continuar prenent gairebé totes les mesures disponibles ara per a controlar la pandèmia. El que no podran fer, ha reconegut, és confinar als ciutadans a les seves cases, com ocorre amb el toc de queda, ja això sí necessita regular-se a través de l’estat d’alarma. Per tant, ha reafirmat que aquesta limitació de la mobilitat nocturna dels ciutadans sí que acabarà el 9 de maig.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut