Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

Budó sobre l’anul·lació del tercer grau als presos polítics: “És venjança i no justícia”

La portaveu del Govern culpa l’executiu de Sánchez de la revocació del tercer grau dels empresonats a Lledoners

Agències 09/03/2021
Meritxell Budó en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.

La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha culpat l’executiu espanyol de la revocació del tercer grau dels set presos de Lledoners. Durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, Budó ha acusat la Moncloa de “fer-ho tot” per mantenir els presos independentistes tancats “per ser qui son”. Així, la consellera de la Presidència ha apuntat que la decisió del jutjat de vigilància penitenciària “és venjança i no justícia”. Budó ha constatat la contradicció que el PSOE parli d’insults i diàleg i, alhora, la Fiscalia hagi demanat la revocació del tercer grau dels presos “pel que representen”. La consellera ha afegit que el ministeri públic no té autonomia i que depèn de la Fiscalia General.

El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha retirat el tercer grau penitenciari als set presos independentistes de Lledoners, després que ho demanés la fiscalia. Inicialment no va suspendre cautelarment la semillibertat, com demanava el ministeri públic, però ara, analitzant el fons de la qüestió sí que l’ha anul·lat, i els presos tornaran al segon grau, l’ordinari, pel qual només podran sortir si tenen permisos puntuals.

El magistrat considera “prematur” el tercer grau tenint en compte que no han complert, cap d’ells, ni una tercera part de la pena i no han assumit els seus actes com a delictius. Segons les set interlocutòries, gairebé idèntiques les unes de les altres, la fiscalia té raó quan constata la “incompatibilitat entre el tercer grau i el compliment de les finalitats de la pena”.

El magistrat recorda que la pena ha d’anar orientada a la reinserció social, però no és l’únic objectiu, ja que la condemna també ha de servir per pagar el deute amb la societat i prevenir futurs delictes.