Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Brussel·les proposa ampliar la llista de motius per suspendre els visats a ciutadans de tercers països

La CE planteja que el mecanisme per a la suspensió també s'activi en cas d'instrumentalització de migrants

|

- Publicitat -

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres un paquet per incrementar la seguretat a la UE que inclou reforçar el règim de visats davant situacions que considera que representen un risc per a la seguretat. En la proposta, l’executiu europeu planteja ampliar la llista de motius per suspendre els visats a ciutadans de tercers països. Per exemple, planteja activar la suspensió dels visats si en l’estat en qüestió hi ha “amenaces híbrides” com la instrumentalització de migrants, així com si hi ha plans de ciutadania per a inversors. La proposta de Brussel·les busca que el mecanisme de suspensió de visats sigui “més sòlid” i pugui “abordar situacions d’abús”.

La proposta de l’executiu comunitari per a la suspensió de visats també inclou un procediment ràpid per activar en cas “de gran augment de les arribades o amenaces a la seguretat”.

Publicitat

El paquet de propostes per reforçar la seguretat també inclou una iniciativa per fer front a “l’amenaça” que suposa l’ús “il·legal i perillós” de drons en l’àmbit civil. Brussel·les apunta que cal “explorar” mesures de regulació tot identificant les “necessitats” per tal d’harmonitzar les normatives a nivell europeu. L’executiu comunitari també defensa que cal “compartir bones pràctiques i informació” i aposta per crear un grup d’experts en la matèria dins de la Comissió Europea.

L’executiu comunitari també ha presentat un full de ruta sobre com abordar la migració en la ruta del Mediterrani oriental. Brussel·les insisteix que cal evitar les arribades irregulars i aposta per cooperar amb països d’origen i trànsit, i especialment amb Turquia. Brussel·les també planteja reforçar la cooperació entre les agències europees policials i de control fronterer, així com el control de les fronteres externes.

Et pot interessar  Un acusat de robar una bossa de mà d'una estrebada a Girona, absolt perquè no van fer que la víctima l'identifiqués

Brussel·les torna a posar el focus en les expulsions i aposta per cooperar amb Turquia i “augmentar” els retorns des de territori comunitari. Pel que fa als estats, la Comissió Europea apunta que cal donar-los suport perquè tinguin capacitat per acollir migrants i recursos suficients. També aposta per “accelerar” la implementació del mecanisme voluntari de solidaritat i cooperar amb Turquia per “reforçar el seu sistema d’asil i recepció”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut