Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Brussel·les promet “màxima flexibilitat” en ajudes d’estat i regles fiscals per afrontar el “xoc” pel coronavirus

França i Alemanya accepten aixecar el bloqueig a l’exportació de material sanitari

Agències 13/03/2020
La presidenta la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, durant la roda de premsa posterior a la cimera europea del 13 de desembre del 2019. (Horitzontal)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha promès “màxima flexibilitat” en ajudes d’estat i regles fiscals per afrontar el “xoc” econòmic causat pel coronavirus. Amb l’objectiu de minimitzar els efectes econòmics de la pandèmia, Brussel·les vol permetre als estats que gastin per fer front a la crisi del coronavirus a través de la relaxació de les normes del Pacte d’Estabilitat. “Farem tot el que sigui necessari per donar suport als europeus i a l’economia europea”, ha remarcat Von der Leyen. A més, la presidenta de la Comissió ha assegurat que França i Alemanya estan “disposades a adaptar les mesures nacionals” per aixecar el bloqueig a l’exportació de material sanitari.

En una roda de premsa acompanyada pels vicepresidents Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis, Von der Leyen ha anunciat una injecció de 37.000 milions d’euros per reduir l’impacte de la crisis del coronavirus en el els estats membres. Els diners han de servir per ajudar el sistema sanitari, els sectors econòmics més afectats per la crisi i les pimes.

D’altra banda, la presidenta de la Comissió ha anunciat 8.000 milions d’euros per a 100.000 pimes europees. “Es tracta d’un xoc temporal, però hem de fer que sigui tan curt com sigui possible”, ha dit Von der Leyen, que ha instat els estats a donar suport als sectors més afectats pel coronavirus.

Von der Leyen ha admès que el coronavirus representa un “desafiament sanitari sense precedents” i que posa “a prova” la Unió. “Estic convençuda que la Unió pot suportar aquest xoc”, ha subratllat la presidenta de la Comissió.

En la mateixa línia, Vestager ha remarcat que cal “treballar junts” per “afrontar una situació sense precedents”. La vicepresidenta de la Comissió ha subratllat que les mesures han d’anar a proporcionar liquiditat a les empreses.

Finalment, Dombrovskis ha dit que cal “adoptar mesures valentes”. “Les nostres economies són suficientment robustes com per fer front a aquest xoc temporal”, ha afirmat el vicepresident de l’executiu europeu.