Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Borràs expulsa Martín Blanco del ple després que intentés criticar una intervenció sobre Juvillà sense tenir la paraula

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha fet fora de l’hemicicle el portaveu de Cs a la cambra, Nacho Martín Blanco, després que a l’inici del ple hagin discutit sobre la conveniència o no que el liberal pogués parlar per criticar “la falta d’imparcialitat” de la presidenta.

I és que una intervenció inicial de Borràs mostrant el suport de “tots els diputats, al menys els que respecten la democràcia” al diputat de la CUP Pau Juvillà, que ha estat condemnat a sis mesos d’inhabilitació per mantenir uns llaços grocs al seu despatx a l’ajuntament de Lleida. Després de l’expulsió, Cs ha explicat que està estudiant demanar empara a la Mesa del Parlament i també al Tribunal Constitucional pel comportament de Borràs.

Publicitat

El conflicte ha arribat quan Laura Borràs ha pres la paraula per a donar inici al ple del Parlament i, abans de començar, ha explicat la sentència que ha rebut aquest dimarts Juvillà. És aleshores quan la presidenta ha dit que el Parlament “és on resideix la sobirania del poble” i que “de la determinació” dels diputats de la cambra “depèn que se’n surtin els que la voldrien diluïda”.

“Diputats, no defraudem la confiança que han dipositat en nosaltres els ciutadans. Mantinc ferm el compromís de preservar els drets i deures de tots els diputats, de la cambra”, ha afegit, abans de dirigir-se directament al diputat de la CUP: “Pau, saps que jo i tots els diputats, al menys els que respectem la democràcia, estem al teu costat”. En aquest moment, els diputats d’ERC, JxCat i CUP, i el Govern en ple s’han aixecat en peu aplaudint a Juvillà, que ha mostrat agraïment aplaudint a la cambra, també de peu.

Aleshores, Martin Blanco ha demanat la paraula “per a fer una crida a l’observança del reglament del Parlament i al deure d’imparcialitat de la presidència”, cosa que no ha estat acceptada per Borràs, que ha replicat al diputat de Cs. “Aquesta conversa, vostè i jo ja l’hem tinguda. Tinc atribuïda la facultat de dirigir els plens i estic fent ús de la meva intervenció inicial. No té la paraula, senyor Martín Blanco”, ha dit, provocant l’enfurismament dels diputats de Cs i del propi afectat, que seguia parlant i protestant pel discurs i l’actitud de la presidenta tot i no tenir el micròfon activat. “El codi de conducta del Parlament parla de bona educació, cosa que no està tenint vostè perquè no té la paraula. Segui o em veuré obligada a demanar que abandoni la cambra”, li ha etzibat Borràs.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

Després d’uns minuts repetint aquest enfrontament i de dos avisos més de la presidenta, l’expulsió s’ha fet efectiva. “Abandoni la sala, si us plau”, li ha dit a Martín Blanco, que ha hagut de marxar del saló de plens.

La protesta dels diputats de Cs no s’ha fet esperar. Han cridat, han intentat agafar la paraula apel·lant als mateixos articles que Borràs no ha acceptat, i han picat a les seves taules des dels escons per a fer soroll. “Demanant disculpes als convidats per la mala educació dels diputats de Cs, comencem el ple”, ha dit Borràs per a intentar rematar l’episodi i començar la sessió sobre salut mental.

Poc després, fonts de Cs han explicat a l’ACN que estudien demanar empara a la Mesa del Parlament i al Tribunal Constitucional, no només arran d’aquesta picabaralla, sinó per “una suma” d’episodis com aquest amb Borràs.

Martín Blanco volia intervenir al ple en referència a l’article 90, per una crida a observar el Reglament, i per l’article 39, sobre les funcions de la presidència del Parlament. Cs considera que Borràs ha faltat a l’article 39, que diu que el president del Parlament ha de dirigir els debats “amb imparcialitat”.

Després d’haver estat expulsat de l’hemicicle, Martín Blanco no podrà tornar a assistir en aquesta sessió del ple. Sí que ho podrà fer a partir de dimecres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut