Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Borràs donarà suport a ERC si guanya i es compromet a fer un govern “netament independentista”

|

- Publicitat -

La presidenciable de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat que farà president de la Generalitat a Pere Aragonès en cas que ERC guanyi les eleccions del 14-F “si es compromet amb un govern netament independentista”. En una entrevista a ‘Rac 1’, Borràs ha afegit que no cal dir que ets independentista, sinó que cal fer-ho. I en aquest context, ha recordat que aquesta legislatura ja hi havia majoria independentista al Parlament i no s’ha avançat cap a la independència. Per aquest motiu, ha conclòs que “no tots els vots a independentistes són igual d’independentistes”. Sobre el líder de JxCat, Carles Puigdemont, l’ha comparat amb Leo Messi ja que, segons ha dit, “pot jugar on vulgui i marcar la diferència”.

Borràs ha assegurat que ERC és la seva primera opció per formar govern després del 14-F però també ha dit que Aragonès ha parlat d’estar obert a altres forces, en referència als comuns. I ha defensat que “qui pacta amb partits no independentistes, no està treballant per la independència”. Per aquest motiu, la presidenciable de JxCat ha reivindicat la necessitat d’un Govern i un Parlament “netament independentistes”.

Publicitat

Segons ha dit, cal aprendre dels errors comesos i, més que mai, “tenir un govern fort, cohesionat i on les obediències no siguin de partit sinó de govern”.

Preguntada directament si JxCat formaria part d’un govern amb els comuns, Borràs ha respost: “si els comuns són netament independentistes, cap problema. Quan es prioritza un altre camí, no es prioritza la independència”. I en aquest sentit, ha plantejat les eleccions del 14-F com un plebiscit sobre l’independentisme perquè, segons ha defensat, “no tots els vots a independentistes són igual d’independentistes”.

Et pot interessar  Puigdemont obre una pàgina web on demana el suport de la ciutadania a la seva candidatura del 12-M

En referència a l’acord entre JxCat i PSC a la Diputació de Barcelona, Borràs ha recordat que ella n’era contrària i ha afegit que seria partidària d’eliminar-lo “en qualsevol moment”. Però també ha subratllat que el “problema” és com quedaria la situació i ha afegit que no s’ha de donar la Diputació “al rival”.

La guanyadora de les primàries, amb més del 75% dels vots, no ha concretat el full de ruta cap a la independència de la pròxima legislatura però ha volgut deixar clar que la defensa de la unilateralitat no s’ha de limitar a dir que s’ha de d’aixecar la declaració unilateral d’independència del 2017. I ha afegit que no cometrà aquest “error populista”.

Borràs ha explicat que es manté la porta oberta al fet que Carles Puigdemont encapçali la llista de JxCat encara que ella hagi guanyat les primàries com a candidata a la presidència de la Generalitat. “Ell decidirà anar on vulgui. No li cal anar a cap urna per ser el president de tot”, ha conclòs.

Preguntada per una possible inhabilitació pel cas que investiga el Suprem sobre presumptes contractes irregulars quan ella dirigia la Institució de Lletres Catalanes (ILC), Borràs no ha volgut entrar a valorar aquesta possibilitat argumentant que no vol col·laborar amb la justícia espanyola. Si ho fes, ha dit, seria entrar en el seu marc mental i aplanar-li el camí.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut