Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Borràs diu que treballen per consensuar la manera de plantar cara a les ingerències de l’Estat

|

- Publicitat -

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que els partits independentistes estan treballant per consensuar una reacció conjunta si hi ha “ingerències” de l’Estat en decisions polítiques de Catalunya durant la legislatura que acaba de començar. La negociació actual entre els partits independentistes ha de portar a una “unitat d’acció política, institucional, antirrepresiva i de projecció internacional”, ha afegit aquest diumenge en una entrevista de TV3. Sobre si el secretari del Parlament l’adverteix de possibles inconstitucionalitats aquesta legislatura, ha lamentat que puguin arribar “ingerències” i ha defensat textualment que la Cambra ha de ser inviolable. La que va ser candidata de Junts a les eleccions ha insistit que els partits independentistes estan parlant de com afrontar units el que ha anomenat ingerències: “Estem treballant justament per veure com ens preparem davant aquestes situacions que ja hem viscut en l’anterior legislatura”. “Hem de preservar als funcionaris”, ha matisat, però els polítics sí han d’assumir responsabilitats segons el que han decidit les urnes. I ha lamentat que la legislatura ja va començar divendres amb un problema: la Mesa d’edat va rebutjar la delegació del vot sol·licitada pel diputat electe de Junts Lluís Puig (ja que és a Brussel·les), i ha dit que “el dret de vot d’un diputat és un dret bàsic”, per la qual cosa assegura que ella preservarà drets com aquests. “Evidentment som conscients” dels problemes que li pot implicar segons quines decisions d’aquest tipus. “S’ha de recuperar la normalitat democràtica”, segons ella, i això implica rebutjar el que ha denominat ingerències de l’Estat.

Sobre la manca de partits representats en la nova Mesa del Parlament, ha dit que “reflecteix” el resultat electoral, i, sobre l’absència dels comuns en concret, ha contestat que s’ha recolzat la presència de la CUP perquè cal bona coordinació dels independentistes aquesta legislatura. Quant al seu predecessor, Roger Torrent, Borràs ha dit que en el seu discurs ella no va fer “cap retret” al republicà, sinó que va centrar els seus elogis en una altra predecessora, Carme Forcadell. Borràs ha afirmat que en aquesta legislatura cal avançar cap a la independència, amb els resultats electorals que hi ha hagut: ella veu un empat tècnic entre ERC i Junts, per la qual cosa defensa coordinació, malgrat tenir “estratègies diferents”.

Publicitat
Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

L’encaix “hi ha de ser”, i ha afegit que de la taula de diàleg –que ERC defensa– s’ha de passar a un procés de negociació. “Vistos els resultats, perquè les conseqüències estan sobre la taula i tothom les pot veure, el que plantegem és passar a un procés de negociació: no necessitem dialogar amb l’Estat; necessitem negociar amb l’Estat com resolem aquest conflicte polític”, ha dit. És optimista sobre aconseguir un acord independentista en la nova legislatura, però no ha volgut concretar més, al·legant la discreció durant les negociacions. Ha admès que la legislatura passada va ser “tumultuosa” entre els socis del Govern però també ha destacat que va ser molt complexa d’afrontar. Preguntada per si això augura o no una legislatura llarga, ha dit que cal fer-ho tot i bé, sense “renunciar a res” en cap de les polítiques, inclosa l’aspiració a la independència.

Sobre per què Junts manté el seu pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, ha contestat que l’independentisme ha de “treballar perquè justament no es produeixin aquestes situacions”, encara que ha atribuït aquell acord a una situació puntual. En referència al coronavirus i a la crisi econòmica consegüent, ha afirmat que hi ha un dèficit fiscal català que comporta precarietat, però ha defensat la reclamació a l’Estat d’ajudes directes que va plantejar l’aleshores president Quim Torra. Quant a que està investigada, ha dit que ha acceptat presidir el Parlament malgrat que ser a primera línia comporta riscos de “persecució política” i de presumpció de culpabilitat enlloc d’innocència. Ha assegurat que “no hi hauria causa” si ella no hagués ascendit en la política sent directora de la ILC, consellera de Cultura i, després, diputada del Congrés. Una vegada més ha negat les acusacions, i ha destacat que els emails de què parteix la investigació “són correus que fa aparèixer la ‘policia patriòtica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut