Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

‘Billy el Niño’ va facturar 700.000 euros amb la seva empresa de seguretat gràcies a la informació d’un comandament policial

|

- Publicitat -

L’empresa de seguretat d’Antonio González Pacheco, Billy el Niño, va facturar quasi 700.000 euros durant el període en el qual l’inspector en cap Constancio Riaño, imputat al cas Villarejo, va estar destinat a la secció encarregada de demanar dades confidencials d’empreses privades i administracions públiques, entre 2010 i 2016. Així es desprèn d’una investigació del digital ‘eldiario.es’, que explica que Riaño va confesar al jutge Manuel García-Castellón que havia lliurat dades de matrícules i telèfons al seu “amic” Billy el Niño perquè el membre de la policia franquista acusat de tortures se sentia “amenaçat”.

Constancio Riaño està imputat en el cas Villarejo acusat d’aprofitar el seu càrrec en la lluita antiterrorista per lliurar informació confidencial (sota mà) sobre organismes públics, empreses telefòniques i bancs a la banda de l’excomissari empresonat, amb la qual aquest elaborava dossiers que després venia a preus milionaris. Billy el Niño gaudeix d’una pensió com a inspector de Policia augmentada encara més per les medalles al mèrit concedides durant la seva carrera. A més, durant gairebé dues dècades, el policia va sumar a aquests ingressos els obtinguts per ‘Servicio de Prevención de Atentados y Secuestros’ (SPAS S.L), una mena de consultora de seguretat que, segons fonts policials, també elaborava informes contra tercers.

Publicitat

Riaño va explicar als jutjats que ell facilitava informació a Antonio Bonilla, un altre policia retirat i col·laborador de Villarejo, per ordre del seu superior directe, el comissari Enrique García Castaño (que ho nega), perquè creia que eren per investigacions antiterroristes. D’altra banda, va assegurar que les dades que va entregar a Billy el Niño eren perquè es protegís dels seguiments i el suposat assetjament que estava vivint. També va dir que la informació que va facilitar al seu “amic” no era confidencial perquè qualsevol pot obtenir el titular d’una matrícula pagant “dos euros i mig a Trànsit”. A continuació va reconèixer que també va esbrinar el titular de números de telèfon per a González Pacheco. Finalment, va afirmar que ho va fer perquè el seu “amic” no podia acudir a la policia pel “desprestigi” al qual l’han sotmès els mitjans de comunicació.

Constancio Riaño va deixar la policia per convertir-se en cap de Seguretat de La Caixa a Barcelona durant dues dècades. Segons fonts de la lluita antiterrorista, el 2010 va tornar a entrar a la porta giratòria per tornar al Cos i ser destinat al capdavant de la Secció de Relacions Institucionals de la Comissaria General d’Informació (CGI), l’estructura antiterrorista. Relacions Institucionals està emmarcada en la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) que dirigia Enrique García Castaño. Riaño va arribar a la CGI el 2010 i va romandre-hi fins a la seva jubilació el 2016 i -en la seva declaració- no va negar haver facilitat més informació confidencial a altres expolicies a banda de Billy el Niño o Villarejo.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut