Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Bildu recorda a Sánchez que no té un “xec en blanc”: “Aquesta ha de ser la legislatura de la plurinacionalitat”

La formació insisteix que cal obrir un debat "serè, ambiciós i profund" que abordi el model econòmic, social i territorial de l'Estat

|

- Publicitat -

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha avisat aquest dijous a Pedro Sánchez que no té un “xec en blanc” encara que sigui investit amb els vots de les formacions sobiranistes i independentistes. “Aquesta ha de ser la legislatura de la plurinacionalitat. La legislatura per obrir nous camins que altres estats com el Regne Unit i nacions com Escòcia ja estan recorrent: el de la democràcia”, ha manifestat. D’altra banda, ha afirmat que els abertzales no faran “jocs” ni “enganys” amb la seva posició, però ha demanat al PSOE de “coherència” i “ambició” en matèria social i territorial. “Ara és vostè qui ha de complir amb la seva (paraula). Valentia, altura de mires i responsabilitat històrica”, ha conclòs.

Aizpurua, que ha començat el seu discurs parlant de Palestina, ha afirmat que la ciutadania basca va traslladar a Bildu el “mandat” de frenar les “extremes dretes” amb el resultat del 23-J. “Complim amb la paraula donada, sense jocs, especulacions o enganys”, ha afirmat la diputada abertzale, que ha reivindicat també els principis “ferms” del partit. “Frenar a la ultradreta espanyola és una de les principals reivindicacions de la ciutadania basca”, ha asseverat.

Publicitat

“Som els independentistes i sobiranistes els que impedim avui que el bloc reaccionari arribi al poder“, ha manifestat. En aquest sentit, ha dit que no és possible un govern de coalició progressista sense el suport d’opcions polítiques com Bildu. “Creiem que és important que en aquests temps d’incertesa oferim seguretats a la ciutadania. Ens correspon mostrar que hi ha una altra manera de fer política“, ha defensat.

Per a Bildu, l’objectiu és fer una política “útil” i, dirigint-se a Sánchez, li ha demanat “coherència” per encarar els reptes de la legislatura. “Actuarem amb la màxima ambició i exigència”, l’ha avisat. “Que avui li donem suport no vol dir que ens devem al seu govern. Avui no li concedim un xec en blanc”, ha asseverat. A ulls dels abertzales, que han demanat formar un “bloc històric”, cal obrir un debat “serè, ambiciós i profund” que abordi el model econòmic, social i territorial de l’Estat.

Et pot interessar  El PSOE dona per feta la revàlida del govern amb el PNB

Segons Aizpurua, el repte principal del pròxim govern ha de ser “abordar i acceptar” la naturalesa “plurinacional” d’Espanya. “Durant dècades i encara avui, el principal argument contra el dret a decidir és la ruptura d’Espanya“, ha lamentat la diputada. A parer seu, és incomprensible que catalans, gallecs o bascos no puguin votar el seu futur nacional sense que l’Estat “col·lapsi”. “Quina solidesa té un estat que no és capaç de respectar en lloc d’imposar?“, s’ha preguntat.

A ulls de Bildu, Espanya és ja un país “obert i tolerant” en aspectes socials, de manera que ha de permetre també dialogar sobre el model territorial de les diverses nacions que l’integren. “Aquesta ha de ser la legislatura de la plurinacionalitat”, ha defensat aquí Aizpurua. Apel·lant directament al candidat socialista a la investidura, Aizpurua ha demanat que no és suficient amb assenyalar els errors de la dreta.

En el seu discurs, Aizpurua ha admès que el “règim del 78” està tractat “d’impedir” la legislatura que s’obrirà amb la investidura de Sánchez amb moviments judicials, mediàtics i oligàrquics. En aquest sentit, ha acusat el popular Alberto Núñez Feijóo de, primer, obrir la porta del feixisme a les institucions i, ara, treure’l al carrer per clamar contra l’amnistia. “Vostès rebutgen una amnistia per als que no van cometre cap delicte, però exalcen l’Amnistia del 77 que va suposar la impunitat total dels crims del franquisme i els qui els van cometre”, ha agregat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut