Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Benet Salellas, parla clar i català sobre la sentència del TJUE: “Llarena perd”

L’advocat celebra que és “un pas gegant” que la justícia europea accepti denegar euroordres que afectin un “grup identificable” com és l’independentisme

Redacció 31/01/2023
L'advocat d'Òmnium i de les famílies del Turó del Drac, Benet Salellas, durant la roda de premsa. Data de publicació: dimarts 22 de març del 2022, 13:54 Localització: Barcelona Autor: Pol Solà

L’advocat Benet Salellas, membre de la defensa dels encausats pel procés, ha qualificat de “pas gegant” que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi acceptat denegar euroordres que afectin un “grup identificable” de persones si hi ha motius que fan evidents la vulneració de drets.

En un fil a Twitter, Salellas ha subratllat que la decisió del TJUE suposa un canvi de jurisprudència, ja que fins ara només es podia al·legar vulneració de drets fonamentals en casos “sistèmics i generalitzats”. “Ara, el tribunal afegeix que es poden al·legar aquestes vulneracions quan afectin un grup de persones objectivament identificable, que és el que vam proposar a la vista pensant en el cas català”, ha afegit.

Com a resultat, l’advocat avisa que el jutge Llarena “perd” perquè “no aconsegueix que el TJUE digui que un tribunal de la UE no pot denegar una euroordre per competència del tribunal”. “Ara la pilota queda a la teulada de la justícia belga, perquè haurà de motivar d’acord amb aquesta jurisprudència”, ha conclòs.