Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Batet obeeix l’espanyolisme i renya Nogueras per treure la bandera, una “inacceptable ofensa a un símbol nacional”

|

- Publicitat -

Intercanvi d’acusacions epistolar entre la presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Meritxell Batet, i la portaveu del grup de Junts per Catalunya a la cambra baixa espanyola, Míriam Nogueras. Arran del gest de la diputada en la roda de premsa del 21 de febrer, quan va apartar la bandera espanyola del faristol amb l’argument que la tenia massa a prop, Batet li ha enviat aquest dilluns una carta en què li censura “l’ofensa” a aquest símbol nacional. Nogueras ha contestat la missiva amb una altra aquest dimarts en què retreu a la socialista “la influència de la ultradreta”. La juntaire defensa, a més, el seu “dret a la llibertat d’expressió”, mentre que Batet li recorda que el Congrés té unes normes que ha d’acatar.

Batet mostra a la carta el seu “rebuig total” i el de la Mesa del Congrés a “una conducta que suposa una ofensa a un símbol nacional”, alhora que una manca de respecte “inacceptable” tant a la institució parlamentària “com a tots els ciutadans als quals representa”.

Publicitat

Nogueras, en canvi, recorda a la presidenta del Congrés que “en els darrers anys han estat innombrables les ocasions” en les quals ha comparegut a la sala de premsa sense la bandera espanyola enganxada “perquè no sortís al requadre televisiu”.

Per això, afegeix, “sorprèn que ara la seva presidència es preocupi sobtadament pels aspectes escènics i audiovisuals, i persegueixi quelcom que no té a veure ni amb el respecte als símbols, ni amb el decòrum de la Cambra i sí amb el dret a la llibertat d’expressió dels parlamentaris”.

Precisament, Batet indicava a Nogueras a la missiva inicial que “sense perjudici de la prerrogativa de la immunitat parlamentària i del seu dret a la llibertat d’expressió”, la diputada ‘està obligada a adequar la seva conducta’ al reglament i a respectar l’ordre, la cortesia i la disciplina parlamentàries”. Per això li recordava que “ha de complir les regles” que regeixen el funcionament del Congrés i “evitar qualsevol actuació que pugui resultar ofensiva per al decòrum de la Cambra o de les institucions de l’Estat”.

La diputada de Junts, per contra, opina que pel contingut “sorprenent i sense antecedents” de la carta de Batet, “fa la sensació que cada cop li pesa més la influència de la ultradreta a l’hora de valorar la tasca de tots els diputats”. Una influència, afegeix, que “contrasta amb la deixadesa en impulsar la constitució de les comissions d’investigació aprovades, com és el cas de la relativa a l’Operació Catalunya”.

Et pot interessar  Erra envia una carta al TSJC de "disconformitat" per la coincidència del judici de Jové amb el ple del Parlament

Alhora, Nogueras lamenta “profundament” que Batet “només hagi tingut paraules per a la censura política i per coartar la llibertat d’expressió d’una diputada” i que, en canvi, “no li preocupi el més mínim les amenaces de mort, sexistes, i de tot tipus, rebudes en els darrers dies”. A més, Nogueras revela que Batet coneix aquesta circumstància “perfectament”.

Batet no fa al·lusió, efectivament, a la seva carta, a les amenaces que denuncia Nogueras, però en canvi, sí que exigeix a la juntaire que “s’abstingui en el futur” de tornar a actuar d’aquesta manera. “En cas contrari”, afegeix, la Presidència del Congrés “adoptarà les mesures precises per garantir l’ordre al recinte”.

Aquesta advertència no motiva comentaris a la carta de Nogueras, que, en canvi, considera “alarmant” que no faci “ni una sola paraula de retret o de condemna” a les amenaces esmentades.

Finalment, Nogueras recorda a Batet que fa “més de dues setmanes” va cursar una denúncia davant la Policia per la qüestió de les amenaces i des d’aleshores la presidenta de la cambra “no ha tingut cap interès a conèixer” la versió dels fets de Junts ni, lamenta a juntaire, s’ha interessat per la qüestió.

“Algú podria considerar que la seva missiva, encara que per passiva, pugui arribar a ser còmplice intel·lectual d’unes amenaces, el contingut del qual, si m’ho permet, sí haurien d’importar-li més que una suposada ofensa. Li demano i espero, corregeixi el seu menyspreu”, clou Nogueras.

Cal recordar que l’endemà del gest de Nogueras durant la roda de premsa, el PP va presentar un escrit de queixa a la Mesa del Congrés contra la portaveu de Junts. En l’escrit, el principal partit de l’oposició denunciava que la diputada de Junts havia “incomplert el reglament del Congrés” i no havia “respectat els símbols oficials”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut