Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Bargalló aposta per plantejar una qüestió de confiança si no s’aprova el nou pressupost al Parlament

|

- Publicitat -

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha apostat aquest divendres per plantejar una qüestió de confiança si no s’aprova el nou pressupost al Parlament. Bargalló ha opinat a Catalunya Ràdio que el Govern ha de seguir treballant per tenir els comptes després de la sentència del Suprem sobre el procés. El conseller ha defensat la necessitat d’aprovar un nou pressupost per deixar de funcionar amb comptes prorrogats del 2017. “Cap societat manté un sistema educatiu sense pressupost”, s’ha queixat, tot recordant que el departament ha d’afrontar cada any un increment dels professors sense tenir nous comptes. Pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez, ha dit que el socialista “està fent tot el possible perquè se li voti que no a tot”. “De vegades convé no fer cas a la gent amb la qual no estàs d’acord i no seguir-li les seves peticions”, ha conclòs.

Bargalló ha tret ferro a les notícies sobre discrepàncies entre els socis de Govern i ha recordat que ell té l’experiència del primer tripartit, quan sempre es deia que tots els consellers estaven “barallats”. Ha assegurat que no ha tingut la sensació “de més bronca del normal”, i ha constatat que als governs “sempre hi ha opinions diferents” quan no són monocolors. “Però això és normal i és bo. Jo prefereixo un govern de més d’un partit amb opinions diferents de les coses que una majoria absoluta que esclafi el Parlament”, ha indicat. De fet, ha remarcat que ell va viure un govern convergent al Parlament “que no donava joc polític i que al final és un fre”.

Publicitat

En preguntar-li si s’haurien de convocar eleccions després de la sentència del Suprem, ha indicat que “tot govern té l’obligació d’acabar la seva legislatura”. “A mi com a Govern em preocupa molt més no tenir pressupost”, ha continuat.

En aquest sentit, ha recordat que en l’àmbit educatiu no només no hi ha pressupost des del 2017, sinó que tampoc hi ha pressupost de l’Ajuntament de Barcelona ni tampoc de l’Estat. “Així no podem continuar tirant endavant”, ha insistit.

Al seu parer, si no s’aproven els comptes, caldria plantejar una qüestió de confiança al Parlament. Pel que fa a la resposta a la sentència, ha opinat que partits i entitats han de reunir-se i establir una estratègia conjunta, i ha assenyalat que “hi ha hagut veus de tots els partits que han dit que serien necessàries les eleccions i veus que han dit que no”.

Després de recordar que no serà l’única sentència sobre el procés i que hi ha altres causes obertes, ha demanat que hi hagi una resposta unitària.

Sobre la situació de la investidura a Madrid, ha opinat que Sánchez “està fent tot el possible perquè se li voti que no a tot”, i ha afegit que “de vegades convé no fer cas a la gent amb la qual no s’està d’acord i no seguir-li les seves peticions”. En tot cas, ha assegurat que cal veure “com evolucionen les coses”.

Aportació per als 0-3

Un dels aspectes que inclouran els pressupostos serà l’aportació de nou de la Generalitat al finançament de les escoles bressol públiques, que s’havia anat reduint fins a zero a partir del 2010. Bargalló ha indicat que el camí no és la gratuïtat immediata, perquè “el que ha de ser gratuït és l’ensenyament obligatori”, però sí “en un futur que no ha de ser llunyà”.

Tot i que la retirada dels concerts a les escoles que separen per sexes és més mediàtica, ha destacat també la importància de retirar-los als centres que no assumeixin la diversitat i no participin en els processos d’escolarització del seu territori. Ha explicat que hi ha alguna escola pública que en algun moment ho ha fet i algunes concertades també. Amb el nou decret d’admissió que acabarà el departament aquest curs s’aclariran les condicions en aquest sentit. “I qui no ho compleixi no té diners públics”, ha conclòs.

També ha plantejat un canvi dels horaris lectius, i ha citat exemples d’alguns nois en comarques de muntanya o de l’àrea metropolitana que surten de casa a les 7 i tornen a les 4 sense haver menjat calent. Al seu parer, cal repensar els horaris per deixar espai al dinar.

Sobre els barracons, ha explicat que n’hi ha un miler a Catalunya, i uns 300 sempre hi seran de forma estructural. El departament té un pla per acabar amb els altres 700 en 7 anys si es manté la mateixa tendència pressupostària, o en 4 en el millor dels escenaris.

En preguntar-li sobre l’estudi de Plataforma per la Llengua sobre l’ús del català i el castellà als patis, Bargalló ha opinat que “no estava fet amb suficient rigor científic i acadèmic”, i per tant les dades són “parcials”. En tot cas, ha demanat no carregar a l’escola la solució de tots els problemes del català.

AMPLIACIÓ.- Torrent respon a Bargalló que és “molt difícil” que la legislatura pugui seguir si no s’aproven els pressupostos

El president del Parlament, Roger Torrent, ha respost al conseller d’Educació, Josep Bargalló, que és “molt difícil” que la legislatura pugui seguir “almenys com està ara” en cas que no s’aprovin els pressupostos. En declaracions a Catalunya Ràdio aquest divendres al matí des de la diada de Sant Fèlix a Vilafranca, Torrent ha afegit que el Parlament i el Govern haurien d’abordar quins escenaris nous s’obririen, en cas que no s’aprovin els comptes del 2020.

Budó diu que Torra no té la voluntat de sotmetre’s a cap qüestió de confiança

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha respost el conseller d’Educació, Josep Bargalló, que el president de la Generalitat, Quim Torra, no té la voluntat de sotmetre’s a cap qüestió de confiança. En un contacte amb la premsa aquest divendres al migdia des de Vilafranca del Penedès, la consellera de Presidència ha tancat la porta a aquest escenari que ha proposat Bargalló, en cas que no s’aprovin els pressupostos del 2020. Budó, de fet, ha reafirmat la “convicció” del Govern de tirar endavant els comptes. La portaveu de l’executiu ha recordat a Bargalló que tant la convocatòria electoral com la qüestió de confiança correspon al president, i que Torra no ha manifestat “cap voluntat” en aquesta línia. “No hi ha aquest plantejament”, ha insistit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut